Muftijstvo zeničko u okviru svojih redovnih aktivnosti u mjesecu martu 2023. godine organizira predramazanske seminare za imame s područja Muftiluka zeničkog, pa je tako u ponedjeljak 13. marta seminar za imame Medžlisa IZ Zenica održan u Bijeloj džamiji u Zenici dok su seminari za ostale medžlise Muftiluka zeničkog održani u utorak 14. marta u Tesliću i Žepču.

Predavači na seminarima su bili dr. Ahmed-ef. Purdić i Ibrahim-ef. Malanović, koji su tretirali teme “Fond Bejtul-mal – dostignuća i perspektive” i “Podjela sredstava iz Fonda Bejtul-mal”, a imamima se obratio i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević u svom izlaganju podsjetio je imame na važnost porodice, te ih pozvao da posebnu pažnju u svojim obraćanjima u mjesecu ramazanu posvete porodici.

Ahmed ef. Purdić je predstavio modele prikupljanja zekata, navodeći različite primjere u nekoliko država svijeta. Nakon sticanja nezavisnosti u drugoj polovini dvadesetog stoljeća nekoliko država je donošenjem vlastitih zakona tretiralo prikupljanje zekata. Navodeći primjere istakao je da pojedine države zakonom propisuju institucionalno prikupljanje obaveznog zekata, druge države pomažu dobrovoljno prikupljanje zekata, a ostale države nemaju zakonska rješenja za institucionalno prikupljanje.

– Što se tiče muslimanskih manjina, i država gdje ne vladaju šerijatski propisi, u većini takvih primjera države ne stoje iza prikupljanja zekata, nego je to prepušteno nevladinim ili vjerskim organizacijama, pa čak i pojedincima. Ono što je primjetno je da ljudi puno više povjerenja imaju u vjerske organizacije nego u druge vrste fondova, bez obzira koliko se reklamiraju – navodi Purdić, ističući da se pojavljuju čak i nemuslimanske organizacije koje muslimanima nude mogućnost da njima doniraju svoj zekat.

Za prikupljanje zekata u Bosni i Hercegovini rekao je da je organizirano kroz Fond Bejtul-mal u okviru Islamske zajednice.

– Fondom Bejtul-mal upravlja Rijaset IZ dajući prijedlog o raspodjeli prikupljenih sredstava. Na taj prijedlog Vijeće muftija, kao viši organ, daje saglasnost i ima mogućnost da ga mijenja, a na kraju ga verifikuje Sabor Islamske zajednice – pojasnio je.

Ibrahim-ef. Malanović je predstavio Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ, navodeći da se njihov rad ogleda u podršci u vanrednim okolnostima poput poplava, požara i zemljotresa, te stipendiranju brojnih učenika i studenata. Takođe je istakao humanitarno djelovanje i podršku zdravstvenim ustanovama, ali i poljoprivrednicima.

– Ured svake godine obradi oko 3.500 pismenih i nekoliko stotina usmenih zahtjeva za pomoć, gdje nastojimo da niko ne bude odbijen – kazao je između ostalog Malanović.

Između ostalog je nabrojao i brojna društveno-korisna udruženja kojima pružaju podršku u humanitarnom radu.