09 Zu-l-hidždže 1445

O Muftijstvu

Muftijstvo zeničko osnovano je 20. 10. 1993. godine. Od osnivanja Muftijstva 1993., pa sve do 1997. godine dužnost zeničkog muftije obavljao je hfz. dr. Halil ef. Mehtić, od 1998. do 2019. godine muftija doc. dr. Ejub ef. Dautović, a Odlukom Sabora IZ u BiH od 1. maja 2019. godine za muftiju zeničkog postavljen je hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Sjedište Muftijstva zeničkog je u Zenici, na adresi Muhameda Seida Serdarevića 10.

Na području Muftiluka zeničkog trenutno je uposleno 207 imama, hatiba i muallima. S visokom stručnom spremom je 30,43% imama, tri glavna imama i šest imama su magistri islamskih nauka, a jedan imam je doktor islamskih nauka. Na području Muftiluka zeničkog angažirano je 19 hafiza.

Vjerski život na području Muftiluka zeničkog organiziran je u 206 džemata.Vjerski život organiziran u džematima na području Muftiluka zeničkog odvija se u svojoj tradicionalnoj formi, kroz zajedničko obavljanje namaza, organiziranje mektebske nastave i vjerskog poučavanja za odrasle, prigodne programe povodom obilježavanja značajnih datuma u hidžretskom kalendaru,  organiziranje manifestacija, mevluda, promocija knjiga i tribina.

Preduvijeti za odvijanje vjerskog života iz godine u godinu sve su bolji. U svojim aktivnostima muftija je posebnu pažnju posvetio praćenju odvijanja vjerskog života u povratničkim medžlisima Islamske zajednice Doboj i Teslić. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je na ovom području nakon agresije na BiH učinjeno mnogo na polju izgradnje infrastrukture Islamske zajednice, ali i na polju unapređenja vjerskog života.

Mektebska nastava na području Muftiluka zeničkog organizirana je kroz 319 mekteba (punktova). Procenat upisane djece u mektebu, u odnosu na broj bošnjačke djece u osnovnim školama je 62%.

Na poslovima nastavnika Islamske vjeronauke angažirano je 109 vjeroučitelja u osnovnim i 33 vjeroučitelja u srednjim školama.

Nastavu Islamske vjeronauke na području Muftiluka zeničkog pohađa 24.730 (98,75%) učenika u osnovnim i 8.561 (92,33%) učenika u srednjim školama.

Infrastrukturu Islamske zajednice na području Muftiluka zeničkog čini 218 džamija, 127 mesdžida, 3 tekije, 145 imamskih stanova, 193 gasulhane, kao i moderno opremljene poslovne zgrade medžlisa Islamske zajednice i Muftiluka.

Na osnovu analize programa rekonstrukcije porušenih i oštećenih džamija na području Muftiluka zeničkog, možemo konstatovati sljedeće:

Od četiri džamije koje su na području Medžlisa IZ-e Žepče porušene u periodu 1992.-1995. godina, do danas su rekonstruisane sve osim Trzanske (Alibegove) džamije u gradu Žepču. Rekonstrukcija ove džamije je u toku.

Na području Medžlisa IZ Zavidovići porušene su dvije a oštećeno devet džamija. Sve su rekonstruirane osim džamije u Garama koja je ranije bila napuštena zbog raseljavanja stanovništva, zbog čega nije planirana ponovna izgradnja iste.

Na području Medžlisa IZ Maglaj u periodu od 1992.-1995. godine porušene su tri i oštećeno sedam džamija. Sve su rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Tešanj u ratnom periodu porušena je jedna džamija, a oštećeno je dvadeset džamija. Do danas su sve rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Doboj porušeno je šesnaest a oštećeno šest džamija. Do danas su sve rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Teslić porušeno je devet džamija. Do danas su sve rekonstruirane, a izgrađene su i tri nove.

Na osnovu gore navedenih podataka možemo konstatovati da je na području Muftiluka zeničkog u toku agresije na BiH ukupno purušeno 35, a oštećeno 42 džamije, te da je program rekonstrukcije porušenih i oštećenih džamija na području Muftiluka zeničkog uspješno priveden kraju (rekonstrukcija Trzanske džamije u Žepču je u toku).

Na području Muftiluka zeničkog formirana su tri preduzeća za pogrebne djelatnosti, u Zenici (Irtihal), Zavidovićima (Rahma) i Doboju (Intikal). U medžlisima Islamske zajednice u kojima nisu formirana preduzeća, pogrebne usluge organizirane su kroz službe medžlisa.