Naučna konferencija “Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića” održana je danas na Pravnom fakultetu u Zenici.

Konferenciji je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Zenica prof. dr. Ajdin Huseinspahić, kao i brojni drugi gosti.

– Želim kazati da sam veoma radostan zbog organiziranja ove konferencije. Ona na svoj način potvrđuje da smo budni, da smo ponosni na ispravne postupke naših predaka učinjene u dramatičnim okolnostima – kad se zlo u svijetu, ali i u našoj Bosni, širilo kao zaraza i prijetilo svakom dobru i svakom humanom ispoljavanju. Dići glas protiv tog zla, javno ga osuditi i svijetu ukazati na njegovu opasnost, gesta je koja u našoj vjeri i kulturi zauzima istaknuto mjesto i emanira snažnu svjetlost – kazao je u svom obraćanju reisu-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ocijenio da “aktuelni trenutak nalaže mobilizaciju širokog fronta i uključivanje naših uglednika iz ovog vremena da se suzbiju negativne tendencije koje poprilično nalikuju onima iz 1941. godine i ciljano pokušavaju unijeti razdor i mržnju među naše stanovništvo”.

– To nije naša kultura, to je strano tijelo koje se nasilno nastoji unijeti u bosanskohercegovačku dušu.

Stoga naš kolektivni odgovor na takve tendencije i danas kao i onomad treba biti hrabar, snažan, jasan i rezolutan: Ne damo da se ljudi dijele po boji kože, po etničkoj i vjerskoj pripadnosti, po imenima koja nose ili po bilo kom drugom osnovu.

Svi oni su ‘naši ljudi’ i trebaju biti jednako tretirani kao odlikovana Božija stvorenja i da jedina razlika među njima bude – koliko su ljudi, koliko su aktivni u borbi za dobro svih, koliko se bore protiv društvenih zala i koliko su korisni za druge; koliko su odani svojoj zemlji. S ponosom mogu kazati da mi se čini da je ovo konstanta našeg kolektivnog bića, da smo i danas jednako odlučni braniti isti onaj stav koji su branili i naši preci koji su usvajali Zeničku i druge rezolucije, i iskreno ga zastupati – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Bošnjaci su sredinom prošlog stoljeća, između ostalog i pišući rezolucije, dizali glas protiv nacizma i fašizma spašavajući vlastiti život, kao i život svojih komšija – Jevreja, Roma, Srba, kao i drugih antifašista, bez obzira na njihovo vjersko, rasno, narodno ili drugo opredjeljenje.

Prisjećajući se Rezolucije koju su zenički Bošnjaci potpisali 26. maja 1942. godine, kao i jednog od njenih potpisnika, organizatora otpora fašističkim okupatorima, revolucionara i humaniste, zeničkog pravnika i suca Fadila Imamovića, Muftijstvo zeničko, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica odlučili su se na organizaciju ove konferencije.

– Današnji skup ima tri glavne ideje – sjećanje na 80 godina Zeničke rezolucije, koja je ponos i dika zeničkih muslimana, zatim sjećanje na Fadila Imamovića, koji se smatra najznačajnijom ličnošću u Zenici polovinom 20. stoljeća, koji je svojim intelektualnim i političkim radom predstavljao srž, okosnicu, političkog i društvenog rada Zenice i okoline, a treća ideja jeste ideja građanskog aktivizima i hrabrosti. Ideja građanskog aktivizma naprosto ujedinjuje ove dvije ideje – kazao je muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević, ocijenivši da će radovi s ovog skupa dati ogroman doprinos ovoj temi.

Prema riječima rektora Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusufa Durakovića, Univerzitet je opredijeljen na saradnju s društvenom zajednicom.

– Baštinimo i nastavljamo takve tradicije. Ovo je prilika da se, na neki način, sjetimo onih koji su zadužili ovaj grad, da vratimo sjećanje na Rezoluciju, ali i na imena kakvo je ime Fadila Imamovića. Ovaj grad je iznjedrimo mnogo lijepih i važnih imena, na što trebamo podsjećati – izjavio je rektor.

Predsjednik BZK „Preporod“ Zenica Ajdin Huseinspahić izrazio je zahvalnost Muftijstvu zeničkom i Univerzitetu u Zenici na koordinaciji i sinhronizovanoj aktivnosti.

– Vjerski, društveni i kulturni nivo su danas zajedno tu, da obilježe dvije važne godišnjice. Da velike evropske demokratije imaju rezolucije kao što ih ima Bosna i Hercegovina i da imaju imena koja su u vremenu zla, fašizma i tame progovarala jasno i nedvosmislno o antifašizmu, štiteći svoje, ali i živote svojih komšija, vjerujem da bi im danas podizale spomenike, a dane kad su rezolucije potpisane slavile kao nacionalne dane, dane otpora. Stoga, nama je na ponos i na zadovoljstvo da danas možemo slobodno, jasno i glasno govoriti o ovoj temi – kazao je Huseinspahić.

Izlagači na ovoj konferenciji bili su: prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Mevludin Dizdarević, prof. Mustafa Spahić, prof. dr. Ermin Sinanović, prof. dr. Senija Milišić, prof. dr. Safet Bandžović, dr. Hikmet Karčić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Sedad Dedić, doc. dr. Mirza Džananović, mr. Amela Dedić, mr. Alen Zečević i mr. Admir Lisica.

(Tekst:MINA/Foto: H.P.)