U nedjelju 06. novembra 2022. godine, u Kuvajtskoj džamiji u Matuzićima (Medžlis IZ-e Doboj) održana je hafiska dova povodom uspješnog završetka hifza mlade hafize Esme Aličić.

U prisustvu velikog broja hafiza, profesora, rodbine i prijatelja, dobrodošlicu na početku programa poželio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Ibrahim-ef. Halilović koji je istakao: “S ponosom možemo istaći da su u ovoj 2022. godini tri hafiza sa područja Medžlisa IZ Doboj položila hifz pred komisijom Rijaseta islamske zajednice u BiH. Obaviješten sam da u narednim mjesecima, ako Bog da, do kraja godine, očekujemo još dvije hafize sa područja našeg Medžlisa, odnosno iz ovog džemata.”

Nakon obraćanja glavnog imama, hafizi su proučili kraće odlomke iz Kur'ana a zatim se obratio i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

Muftija Dizdarević u svom obraćanju kazao je: “Islamska zajednica kao najvažnija, najdugovječnija institucija u Bošnjaka, stotinama godina na različite načine bdije i čuva Kur'ani-Kerim. Zato mi učenjem Kur'an-i Karima, učenjem u našim mektebima, učenjem u našim medresa, pripremamo našu djecu, našu omladinu da žive na dunjaluku u punom kapacitetu.”

Nakon obraćanja muftije zeničkog, mlada hafiza Esma proučila je posljednje sure iz Časnog Kur'ana, a zatim je proučena i hafiska dova koju je proučio njen muhaffiz hafiz Abdullah-ef Kapo.

U ime Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizi uručio je izaslanik Reisu-l-uleme hafiz dr. Senaid Zajimović, čestitajući hafizi, njenom muhaffizu, Medžlisu i Muftijstvu.

Hafiz Zajimović, između ostalog, istakao je da je najbolji poklon koji možemo pokloniti našem djetetu jeste vrijeme provedeno sa njim, vrijeme posvećeno njemu.

Hafiskoj dovi pored muftije zeničkog bili su prisutni i muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmin-ef. Bekrić, te nekadašnji muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić.

“Hafiza Esma je prepoznatljiva po svojoj blagosti i lijepoj naravi. Znao sam joj tokom preslušavanja govoriti da joj hifz, kao takvoj, pristaje. Odgovorna je i pedantna osoba, ne sjećam se da je za sve ovo vrijeme i jednom zakasnila na preslušavanje, uživo ili online. S hifzom se identifikovala, ali se pored toga i pored rada u učeničkom časopisu Misak, istaknula i na drugim poljima. Bila je pozitivna i strpljiva, a i širila je tu pozitivnu energiju oko sebe. Nadam se da će na fakultetu još više briljirati i svojim primjerom privući druge Kur'anu i svjetlosti upute, što od nje i očekujemo. Naravno, za sve ovo su dosta zaslužni Esmini roditelji koji su istinski primjer tradicionalne bošnjačke porodice privržene vjeri i zajednici.” istakao je hafiz Abdullah-ef. Kapo.

Esma Aličić, kćerka Selvira i Šemse, rođena je 25. augusta 2002. godine u Tešnju. U devetoj godini završila je učenje Amme džuza pred hafizom Zaim-ef. Šiljićem. U toku osnovnoškolskog obrazovanja, bila je učesnica kantonalnih takmičenja iz fizike i informatike. Godine 2017. u Matuzićima je završila Osnovnu školu “21. Mart” kao učenica generacije. Iste godine upisuje i Behram-begovu medresu u Tuzli, gdje i počinje učiti hifz pred muhaffizom prof. Abdullah-ef. Kapom. Kao učenica Medrese, veliki doprinos dala je radu školskog časopisa “Misak” u čijoj redakciji je bila lektor, a kasnije i zamjenik urednika. Medresu završava 2021. godine kao odlična učenica nakon čega upisuje Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, odsjek Softversko inženjerstvo. Posljednje stranice naučila je napamet 23. augusta, a hifz je polagala pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu od 05. do 19. oktobra ove godine.