U Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju jučer je nakon proučenog tradicionalnog mevluda povodom 12. rebiu-l-evvela Islamskim informativnim novinama (IIN) “Preporod” uručeno priznanje i nagrada Fonda “Hasan ef. Škapur” za doprinos i afirmaciju islamskih znanosti.

Ovoj centralnoj mevludskoj svečanosti Muftijstva zeničkog, koju se učenjem izveli imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj, usljed pojačanih epidiomoloških mjera, prisutvovao je manji broj vjernika.

Svečanosti su prisustvovali i prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić, a u svojstvu izaslanika muftije zeničkog i Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

Priznanje i nagradu, koju su uručili Edin ef. Kavazović i predsjednik MIZ Tešanj Zehrudin Kruško, u ime IIN “Preporod” primila je Senada Tahirović, glavna i odgovorna urednica.

Ovom prilikom ona je istakla značaj nagrade u kontekstu pedesetogodišnjeg rada “Preporoda”, te naglasila posebnu radost i zadovoljstvo što priznanje i nagrada dolaze iz Tešnja.

– Tešnjaci su poznati po onome što su činili i za domovinu i za Islamsku zajednicu – kazala je, podsjećajući da je Tešanj bio i ostao podrška i oaza muslimanske duhovnosti, o čemu svjedoči i postojanje Fonda “Hasan ef. Škapur”.

Zahvalila je za svu podršku koja je pružena “Preporodu”, te je pozvala na zajedničko učestvovanje u promjenama na bolje i izgradnji društva na temeljima vjere i nauke.

Glavi imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić, osim osvrta na svečanost, njeno značenje i značaj, podsjetio je i na historijat Fonda “Hasan ef. Škapur” i njegovu ulogu i istaknuo važnost “Preporoda” u izgradnji identiteta muslimana ovih prostora.

– To štivo treba da bude svakodnevnica našeg čitanja u našim porodicama, u našim džematima – kazao je on, naglašavajući važnost sadržaja koji “Preporod”, te ocjenjujući kako kroz povijest “Preporoda” u posljednjih pedeset godina možemo posmatrati i povijest Bošnjaka muslimana naših prostora. 

Edin ef. Kavazović, prenijevši selame muftije hfz. Mevludina ef. Dizdarevića, naglasio je vrijednosti uspostavljanja ovakvog priznanja i nagrade, koja, između ostalog čuva spomena na lik i djelo alima kao što je bio Hasan ef. Škapur.

Podsjetivši na historijsku pojavu „Preporoda“, kazao je da od tada do danas “Preporod” ne predstavlja samo Islamske informativne novine, nego i dio našeg identiteta.

U kontekstu mevluda, osvrnuo se na aktuelne napade na ličnost Muhammeda a.s. i na neprimjerene reakcije pojedinih muslimana u tom pogledu.

– Naša najbolja reakcija na takve napade je ovo što činimo,  ovaj današnji mevlud, ovo okupljanje povodom dodjele priznanja – kazao je ef. Kavazović.

Na kraju, poručio je prisutnima da su nam u ovim teškim vremenima potrebne čiste i bistre misli, lijepe i utješne riječi, te konkretna i odgovorna djela.

Ovo je 16. po redu priznanje i nagrada koju od 2005. godine dodjeluje Fond “Hasan ef. Škapur”. Dobitnici su pojedinci, ali i ustanove istaknute na polju doprinosa i afirmacije islamskih znanosti.

(Hasan Hasić/Preporod.info)