U srijedu 15. 12. 2021. godine u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, održano je peto finalno takmičenje u učenju Kur'ana napamet pod nazivom “Hifz Tešanj 2021”. Pokrovitelj ovog takmičenja bilo je Muftijstvo zeničko dok su organizatori bili Medžlis IZ Tešanj i Udruženje Bošnjaka “Vrijeme-Zeman” Tešanj.

Na ovom takmičenju koje se organizuje u četiri kategorije učestvovali su takmičari iz cijele Bosne i Hercegovine. Kvalifikaciono/eliminaciono takmičenje održano je u subotu, 04. 12. 2021. g. u sve četiri kategorije:

I KATEGORIJA ( 5. džuzova) 16. 17. 18. 19. i 20. džuz – od sedam prijavljenih takmičara pravo na finalno takmičenje izborili su: Grabus Merzuk, Filan Sakib, Krlić Merjem, Kovač Musa i Omeragić Ubejde. 

II. KATEGORIJA – Sura En'am (cijela sura) od 14 prijavljenih takmičara pravo na finalno takmičenje izborili su: Abdel Monem Abdelrahman, Aganhodžić Madžid, Hassan Hussein, Filan Azra i Kapo-Mulaomerović Asija. 

III. KATEGORIJA 26. džuz (cijeli džuz) od 24 prijavljena takmičara pravo na finalno takmičenje izborili su: Baturić Lejla, Skoko Ahmed, Mešić Muhamed, Čoković Muhamed i Mehić Sumeja. 

IV. KATEGORIJA – 30. džuz (cijeli džuz) od 45 prijavljenih takmičara pravo na finalno takmičenje izborili su: Indžić Amna, Pezić Tarik, Indžić Affan, Mehić Merjem i sa istim brojem bodova Halilović Ishak i Mehinović Muhamed. 

Finalno takmičenje pratila je i ocjenjivala komisija u sastavu: hafiz Abdulaziz-ef. Drkić – predsjednik, hafiz Fadil-ef. Bektaš i hafiz Ahmed-ef. Bukvić.

U svečanom dijelu programa, takmičarima su čestitali i prigodno se obratili dr. Jasmin Hadžikadunić, predsjednik Udruženja Bošnjaka „Vrijeme Zeman“, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, Općinski načelnik mr. Suad Huskić i muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a video linkom se obratio Nasir el-Wa'lan el Mutajri iz Kuvajta predstavnik porodice Muhammeda el-Wa'lan el-Mutairi, rahmetullahi alejhi, koja finansijski podržava ovo takmičenje.

Dr. Hadžikadunić istakao je blagodati ovog takmičenja i potrebu da zahvaljujemo Allahu, dž .š., na blagodatima, u što svakako spada i ovo takmičenje.

Glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić podsjetio je na 10. decembar – Dan grada Tešnja – kada je Gazi Ferhad-beg, davne 1559. godine, formirao svoj vakuf u kome je bila i Kuća-Škola Kur'ana.

“Na ovaj način činimo najbolji ibadet i mi u Tešnju svjedočimo poruku važnosti učenja Kur'ana – kao najboljeg ibadeta. Ponosan sam što nastavljamo put Gazi Ferhad-bega”, istakao je glavni imam.

Na kraju, prisutnima se obratio i muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je u svojoj besjedi istakao da se nalazimo u složenim trenutcima za naš narod, da nam je potrebno jedinstvo, te da u svojim dovama molimo Uzvišenog Allaha za mir i stabilnost naše Domovine.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada:

I kategorija, nagrade uručio muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

1.  mjesto i nagradu odlazak na hadždž osvojila je Krlić Merjem,

2.  mjesto i nagradu odlazak na umru – Filan Sakib,

3.  mjesto i nagradu odlazak na umru – Grabus Merzuk,

4.  mjesto i nagradu odlazak na umru – Kovač Musa,

5.  mjesto i nagradu odlazak na umru – Omeragić Ubejde.  

II kategorija, nagrade uručio glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić

1.  mjesto i nagradu 1.000,00 KM – Filan Azra,

2.  mjesto i nagradu 800,00 KM – Ablelmonem Abelrahman,

3.  mjesto i nagradu 500,00 KM – Aganhodžić Madžid,

4.  mjesto i nagrada 400,00 KM – Hassan Hussein,

5.  mjesto i nagrada po 300,00 KM – Kapo-Mulaomerović Asija.

III kategorija, nagrade uručio dr. Jasmin Hadžikadunuć, predsjednik UB Vrijeme – Zeman

1.  mjesto i nagrada 1.000,00 KM – Skoko Ahmed,

2.  mjesto i nagrada 800,00 KM – Mehić Sumejja,

3.  mjesto i nagrada 500,00 KM – Baturić Lejla,

4.  mjesto i nagrada 400,00 KM – Mešić Muhamed,

5.  mjesto i nagrada 300,00 KM – Čoković Muhamed,

IV kategorija, nagrade uručio hafiz Ahmed-ef. Bukvić, član komisije i voditelj Škole Kur’ana u Tešnju

1.  mjesto i nagrada 500,00 KM – Indžić Amna ,

2.  mjesto i nagrada 400,00 KM – Mehić Merjem,

3.  mjesto i nagrada 300,00 KM – Pezić Tarik,

4.  mjesto i nagrada 200,00 KM – Indžić Affan,

5.  mjesto i nagrada 100,00 KM – Halilović Ishak i Mehinović Muhamed.