U petak, 06.11.2020. godine u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija knjige “Muhammed – Poslanik mira usred sukoba imperija” autora Juana Cola, američkog profesora historije na Univerzitetu u Michiganu.

Knjigu na bosanski jezik preveo je naš poznati novinar i prevodilac Mirnes Kovač koji je istakao da je itekako važno da o Poslaniku a.s., čujemo šta drugi govore o njegovoj ličnosti, posebno u ovom vremenu kada je ličnost Poslanika a.s. izložena grubim napadima i vrijeđanjima. Upravo je zbog toga ova knjiga dobrodošla.

Brojni svjetski stručnjaci su se u svojim recenzijama na ovu knjigu složili da je ovo jedna sasvim drugačija knjiga, o životu čovjeka koji je svojom misijom i djelom promjenio tok historije.

Promotori knjige pored prevodioca bili su muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević i muftija zagrebački dr. sc. Aziz ef. Hasanović dok je moderator promocije bio  glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Govoreći o knjizi muftija Dizdarević istakao je:„Put do Božijeg Poslanika ide preko srca, to je jedan put i to jako važan, put ljubavi; ali drugi put koji je beskrajno važan je put uma. Dakle da mi kao muslimani, koji tvrdimo i smatramo da slijedimo Božijeg Poslanika, da ga razumijemo, da razumijemo njegovu misiju i ono što on jeste.“