Šesti februar važan je datum u povijesti Zenice. Na ovaj dan 1940. godine Hajdar Bajrambašić (Hadžija Mazić) stavio je svoj potpis na vakufnamu, i na taj način, u ime Allaha, na korist svih ljudi, uvakufio ono što je bilo najvrjednije u njegovom imetku. Vakufnamom koju je 13. februara ovjerio Sreski šerijatski sud u Zenici ovaj hair sahibija i jedan od najistaknutijih zeničkih vakifa uvakufio je Hadži Mazića kuću, koja je danas administrativno sjedište Muftijstva zeničkog.

Nastojeći iskazati zahvalnost, ali i podsjetiti muslimane na veliko djelo ovog hair sahibije, danas su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub-ef. Salkica i rukovodioc Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu Edin-ef. Kavazović posjetili mezar rahmetli Hajdara Bajrambašića i proučili Jasin i dovu pred njegovu dušu.

Ova posjeta mezaru i učenje Jasina jedna je od aktivnosti koje Muftijstvo zeničko realizira u okviru obilježavanja godišnjice od uvakufljenja Hadži Mazića kuće.

U okviru obilježavanja ovog značajnog jubileja, ali i Dana vakifa u Muftijstvu zeničkom će sutra, 16. februara, sa početkom u 10.00 sati, biti organiziran svečani prijem za istaknute vakife na kojem će biti dodijeljeno priznanje Vakif godine najistaknutijem vakifu u protekloj godini na području Muftiluka zeničkog.