Ahmet i Zahira Hujdur, porodica biznismena iz Jelaha kod Tešnja, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Vakif godine” koje Muftijstvo zeničko dodjeljuje u okviru obilježavanja Dana vakifa i dana potpisivanja Vakufname Hadžije Mazića.

–  Cilj svakog čovjeka je traganje za srećom. Onaj čija sreća na dunjaluku bude postignuta uz Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, postigao je vjerovatno i svoj ahiretski cilj. Nas je kao porodicu Gospodar na dunjaluku počastio mnogim stvarima, a svaki dan dovimo i tražimo od Allaha, dž.š., da nam omekša dušu i srce, pa da nam bude lahko odvojiti dijelove svog imetka zbog pomoći drugima. Naravno, to u većini slučajeva činimo kroz institucije Islamske zajednice, a uočavam i da nam se sve ono što smo udjeljivali višestruko vratilo – kazao je ovom prilikom Ahmed Hujdur.

Muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević pojasnio je da je riječ o porodici koja već decenijama stalno pomaže Islamsku zajednicu i muslimane, ali i druge društvene skupine.

Za današnju svečanost kazao je kako je ona podsjećanje na vakuf Hajdara Bajrambašića (Hadžije Mazića), ali i iskazivanje zahvalnosti onim osobama koje doprinose Zajednici i muslimanima kroz uvakufljenje različitih sadržaja.

– Prostorije u kojima se nalazimo su vakuf Hadžije Mazića koji je 1940. godine uvakufio ovu kuću u emanet Islamskoj zajednici. Ona je, hvala Bogu, još uvijek vlasništvo Islamske zajednice, te služi islamu i muslimanima. Željeli smo osloviti važnost vakufa i vakifa za Islamsku zajednicu, ali i za razvoj islamske kulture i civilizacije općenito. Nemoguće je razumjeti i pojmiti islamsku kulturu i civilizaciju, razvoj duhovnosti, tradicije i svega onoga što je bitno u kulturi islama, Bosne i Bošnjaka bez vakufa – pojasnio je muftija Dizdarević.

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je podsjetio na kontinuitet obilježavanja Dana vakifa u Bosni i Hercegovini, ali i značaj vakufa za nastanak i urbanizaciju bosanskohercegovačkih gradova.

– Dan vakifa u Bosni i Hercegovini se obiljeđava još od 1935. godine. Tadašnji predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini označili su taj datum kao znak sjećanja na velikog vakifa Gazi Husrev-bega, ali i ostale vakife. Te godine je napunjeno 400 godina od postojanja Gazi Husrev-begovog vakufa, a 17. februar je dan kada je Gazi Husrev-beg potpisao svoju drugu vakufnama – kazao je Zajimović. 

Na današnjoj svečanosti muftija Dizdarević uručio je i priznanja ostalim istaknutim vakifima iz medžlisa sa područja Muftijstva zeničkog – Suadu Jašareviću iz Zenice, Fadilu Bukviću iz Zavidovića, Neziru Suljakoviću iz Maglaja i Ekremu Tutniću iz Žepča. Dobitnici ovih priznanja Ibrahim Omerhodžić iz Doboja i Ajiša Draganović iz Teslića nisu bili u mogućnosti prisustvovati današnjoj svečanosti.

Vakufska direkcija posljednjih deset godina organizuje manifestaciju Dan vakifa u okviru koje se realizuju različite aktivnosti kojima se nastoji podsjetiti šira društvena javnost na ulogu i značaj vakufa i vakifa.

Tom prilikom se dodjeljuje plaketa za doprinos razvoju vakufa najistaknutijem vakifu u Bosni i Hercegovini, a Muftijstvo zeničko je prošle godine uvelo da i na svom području dodjeljuje plaketu najistaknutijem vakifu koji će ujedno biti i kandidat za najistaknutijeg vakifa na nivou Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)