U subotu, 19.6.2021. godine, Mreža mladih Muftijstva zeničkog organizovala je jednodnevnu ekskurziju za koordinatore i omladinu iz sedam medžlisa koji gravitiraju na području Muftiluka zeničkog.

U ranim jutarnjim satima, sa polaskom u 7:30 krenulo se sa lokaliteta Doboj-Karuše.

Nakon kraće pauze u Zenici i okupljanja svih učesnika iz medžlisa Teslić, Doboj, Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Žepča i Zenice krenulo se ka Sarajevu i planiranim obilascima.

Naša prva posjeta je bila spomeničkom kompleksu „Tunel spasa“ gdje nas je dočekao Harun Hodžić koji je bio vodič kroz oživljavanje sjećanja  i važnost tunela tokom rata u Bosni i Hercegovini. Interesantnim historijskim činjenicama i vlastitim iskustvom plijenio je pažnju naše omladine koja je pokazala veliko interesovanje i na koncu bila oduševljenja posjetom tunelu.

U toku rata nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade Sarajeva došlo se do ideje o kopanju tunela ispod piste sarajevskog aerodroma koji je bio posljednja slamčica spasa za promjenu izuzetno složene slike opkoljenog Sarajeva.

Ovom prilikom zahvaljujemo se upravi „Tunel spasa“ na lijepom gostoprimstvu.

Nakon obilaska tunela Mreža mladih se uputila ka centralnoj džamiji na Ilidži gdje smo obavili podne namaz, a potom kao gost iznenađenja nam se obratio dobitnik zlatnog ljiljana i zlatnog grba za mačevima Muderris Nezim ef. Halilović i dobitnik zlatnog ljiljana Velid Bajramović. Svojim ličnim iskustvima, ratnim pričama i motivirajućim obraćanjem uljepšali su naš boravak u prostorijama džamije. Također zahvaljujemo se imamu džemata Ilidža Resul ef. Aliću na prelijepom gostoprimstvu i organizaciji ručka za učesnike ekskurzije.

U poslijepodnevnim satima uputili smo se ka brdu Žuč i posjeti ratnog muzeja na tom lokalitetu uz historijski čas i obraćanje dobitnika zlatnog ljiljana Nedžada Bublina-Čupe.

Najviša tačka sarajevske općine Novi grad je brdo Žuč na visini od 850 metara. U vrijeme  opsade Sarajeva ovo brdo postalo je strateška tačka odbrane grada. Na tom brdu 255 branitelja dalo je svoje živote u odbrani grada.

Nakon posjete brdu Žuč uputili smo se ka Baščaršiji gdje je omladina uz kahvu, druženje, razgovore i slobodne aktivnosti provela ostatak vremena.

A.H.