U tešanjskom džematu Dibekhana-džamije danas je upriličena hafiska dova Adni Ibrahimović koja je, uz mentorstvo profesora hafiza Edina Dedića u Sarajevu položila hafiski ispit pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

U toku svečanog programa prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević i izaslanik reisu-l-uleme hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović koji je hafizi uručio i diplomu.

U svom obraćanju glavni imam Omerbašić nije mogao skriti emocije povodom ove svečanosti s obzirom da je tetak mladoj hafizi, koju je opisao kao „pahuljicu koja plijeni svojim moralom i svojom pojavom širi pozitivnu energiju.“

– Većina dana se izgubi iz sjećanja, ali neke dane posebno pamtimo koje ostanu u našoj memoriji. Jedan od tih dana jeste svakako dan hafiske dove. Ovo je radostan dan za džemat, medžlis, ali i muftijstvo zato sam smatrao važnim da budem danas ovdje s vama. Radost se s drugim ljudima uvećava, a tuga smanjuje – kazao je, između ostaloga, muftija Dizdarević.

Hafiz Zajimović je podsjetio prisutne na sav bereket Kur'ana koji trebamo iskoristiti.

– Nas je okupila hafiska dova. Okupio nas je Kur'an i vidite kako on privlači i ljude iz vašeg grada i šire.

Odakle nama teško raspoloženje? Zato što tražimo recepte van onoga što Allah objavljuje. Uzimamo iz Kur'ana ono što želimo, a dio ostavljamo. Kur'an se uzima kompletan.

Gdje stoji Kur'an u našim životima? Je li u našoj svakodnevnoj primjeni – kazao je hafiz Zajimović koji je bio muhaffiz Adninom ocu.

Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović koji je čestitao hafizi i uručio joj prigodan poklon.

Hafiza Adna je kćerka imama hafiza Nermin-ef. Ibrahimovića, imama Dibekhana-džamije u Tešnju.

Rođena je 2002. godine, a nakon završene osnovne škole u Tešnju i Behram-begove medrese u Tuzli. Upisala je Mašinski fakultet u Tuzli.

Adna je peti ovogodišnji tešanjski hafiz i 29. poslijeratni.

(E.S./Preporod.info)