Na početku nove mektebske godine u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva zeničkog dana, 22. septembra 2021. godine u Zenici, održan je seminar za glavne imame, imame i muallime sa područja Muftiluka zeničkog.

Seminar radnog naziva “‘Pripreme za početak nove mektebske 2021/22. godine” jedna je od aktivnosti Uprave za vjerske poslove u okviru manifestacije Rijaseta Islamske zajednice “‘Dani mekteba”, čiji se brojni sadržaji realiziraju na različitim nivoima i segmentima rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Današnji seminar u Zenici bio je prilika za razgovor o mektebu, razmjeni iskustava, ideja i projekcija.

Otvoren je kur'anskim ajetima, koje je proučio hfz. mr. Ishak-ef. Efendić, muallim u džematu Novo Radakovo, Medžlis Islamske zajednice Zenica. Pozdravnu riječ uputio je i program seminara predstavio Adnan Husić, rukovodilac Službe za pravne, administrativne, finansijske i ekonomske poslove Muftijstva zeničkog, nakon čega su obraćanja imali muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević i Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove akcentirajući značaj mekteba i ulogu muallima u odgojno-obrazovnom procesu.

U edukativnom dijelu seminara o temi ”Kontinuitet mektebske pouke, izazovi, promocija i afirmacija mekteba u društvu” govorio je dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mektebsku pouku i mlade.

U nastavku programa uslijedila su izlaganja koja su imala za cilj da ponude povratne informacije nakon prošlogodišnjih promjena u mektebskoj pouci. O temi ”Primjena Nastavnog plana i programa mektebske pouke” govorio je Edin-ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

O temi ”Primjena i korištenje Ilmihala 1, 2 i 3 za prvi drugi i treći nivo mektebske pouke” Muhamed ef. Bilčević, muallim u džematu Varošište-Zenica i jedan od koautora Ilmihala 2 i 3, a o temi ”Primjena i korištenje mektebske pedagoške dokumentacije” mr. Nevres-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

Seminar je završen diskusijom učesnika, zaključnim razmatranjima direktora Uprave za vjerske poslove i dovom koju je proučio muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević.