U petak 20. 12. 2019. godine u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija knjige ”Tragom Gazi Ferhad-bega 1909-2019”. Riječ je svojevrsnoj monografiji članova Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tešanj u periodu od 110. godina. U knjizi je predstavljen historijat institucionalnog rada Medžlisa Islamske zajednice Tešanj od prvih izbora u Islamskoj zajednici 1909. do 2019. godine i kao takva predstavlja prvijenac osvrta na historiju jednog  medžlisa, njegovog djelovanja i rada u strukturama Islamske zajednice u BiH.

Posjetiocima promocije predstavljen je historijski važan period Islamske zajednice u BiH, njeno djelovanja unutar različitih političkih sistema i način na koji je to Islamska zajednica organizacijski uredila, čime je postignut željeni cilj promocije knjige na način da je sačuvan i otrgnut od zaborava važan historijski period bošnjaka i njene zajednice.

Tim povodom, uručena je i prigodna hedija dosadašnjim predsjednicima Izvršnog odbora hadži Irfanu Ljevakoviću, hadži Osmanu Jašiću i hadži Edibu Turaliću.

Promotori knjige bili su: muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, Irfan Ljevaković- predsjednik odbora Islamske zajednice Tešanj 1991. g., Rašid Orlović – tehnički sekretar MIZ Tešanj i Ahmet Hundur akademski slikar koji je prikupio i priredio slike članova Izvršnog odbora. Moderator promocije knjige je bio glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić.