U organizaciji Muftijstva zeničkog, Medžlisa IZ Zenica i IK Vrijeme, u prepunoj sali Hotela “Zenica” sinoć je održana promocija bh. izdanja knjige “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu” britanskog historičara i profesora Marka Attile Hoarea.

Promotori knjige, uz autora, bili su: hfz. dr. Mevludin Dizdarević, muftija zenički, prof. dr. Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK, direktor Izdavačke kuće “Vrijeme” Zenica Muamer Spahić i Mustafa Spahić, prof. Moderator promocije bio je mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica.

“Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo važna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Hoare, napominjući još jednom da je uloga bosanskih muslimana u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) bila vrlo važna.

Promotori su istakli da je vrlo važno da se ova knjiga pojavila i na bosanskom jeziku te da je dostupna građanima Bosne i Hercegovine.

Riječ je o djelu koje razgoličuje nekoliko stvari – suštinu srpskog nacionalističkog narativa u Drugom svjetskom ratu u BiH, otkriva jedan dio naše historije koji je uglavnom bio zataškavan i pomalo skriven, te ova knjiga baca jedno potpuno drugačije svjetlo na ulogu Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i na jedinstven doprinos koji su Bošnjaci i bošnjačke elite i narod dali Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj borbi, istaknuto je na promociji.

Muamer Spahić, urednik knjige koja je objavljena u Izdavačkoj kući “Vrijeme”, istakao je da knjiga najviše govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta. “Na neki način, to je dekonstrukcija mita o monolitnom pokretu otpora koji su komunisti kontrolirali od vrha prema dnu, s tim što je fokus knjige usmjeren prema lokalnim, mjesnim događajima. Knjiga je izazvala golem interes najšire javnosti, i one stručne. Radi se o knjizi koja je jedno vrijeme bila najprodavanija knjiga u bosanskim knjižarama, što je posebno zanimljivo, jer se radi o stručno napisanoj knjizi, rekao je Spahić.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević istakao je da neće biti pretenciozan ako upotrijebi izraz “istorijsko djelo”, kako obimom, tako i sadržajem i značajem za Bošnjake – muslimane, dok je dr. Kozlić govorio o potpuno drukčijoj percepciji i informacijama koje čitalac dobija čitajući knjigu, u odnosu na sve ono što smo čitali, učili i živjeli decenijama prije agresije na BiH 1992.

Mustafa Spahić, prof., istakao je da izbor Bošnjaka – muslimana da 1941. prihvate antifašizam, iako direktno nisu bili žrtve NDH, pokazuje veličinu i jačinu izbora. Profesor Spahić uporedio je to sa izborom određenog broja Srba, koji su početkom 90-tih godina prošlog vijeka ostali vjerni BiH i Armiji BIH – i oni su imali izbor, ali su ostali na strani antifašizma.