Hafiska dova Muhamedu Vehabu proučena je u nedjelju, 11. decembra 2022. godine u džamiji džemata Obre, Medžlis Islamske zajednice Kakanj (Muftijstvo sarajevsko).

U prisustvu velikog broja hafiza, dobrodošlicu na početku programa poželio je imam džemata Obre Ermin Zahirović, a prisutnima su se obratili i glavni imam Medžlisa IZ Kakanj mr. Sulejman-ef. Čeliković, izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed Omerdić i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

Prisutni hafizi proučili su kraće odlomke iz Kur’ana, a potom je hafiz Muhamed proučio posljednje sure iz Kur’ana, dok je dovu proučio njegov muhaffiz hafiz Mensud-ef. Đulović.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu mladom hafizu uručio je muftija Dizdarević, čestitajući njemu, njegovom muhaffizu, Muftijstvu sarajevskom kao i Medžlisu Islamske zajednice Kakanj.

Hafiz Muhamed Vehab rođen je 7. maja 2002. godine u Zenici. Osnovnu školu “Omer Mušić” u Brežanima završava 2017. godine kao odličan učenik, nakon čega upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Medresu završava 2021. godine kao učenik generacije. Tokom školovanja u medresi aktivno počinje s učenjem hifza. Učestvovao je na brojnim takmičenjima iz hifza i tilaveta Kur'ana Časnoga, u našoj državi ali i šire. Hifz je polagao u periodu od 17. novembra do 1. decembra učeći dva džuza pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, hafiz dr. Elmir-ef. Mašić, hafiz Mensud-ef. Đulović, hafiz Omer-ef. Zulić i hafiz Nedžad-ef. Ćeman.

Njegov muhaffiz je bio hafiz Mensud-ef. Đulović, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, a kojem je Muhamed bio jedanaesti kandidat. Hafiz Muhamed je trenutno student druge godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, smjer teologija.

(Tekst i Foto: H.P.)