U ambijentu srednjovjekovne bosanske tvrđave u Vranduku, u petak 29. jula 2022. godine održano je tradicionalno “Večer Kur'ana” na kojem su učestvovali hafizi Muftijstva zeničkog te hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Večer Kur'ana je upriličena kao dio programa vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2022.” a koja se održava od 29. jula do 07. augusta.

U prisustvu mnogobrojnih vjernika i gostiju, muftije zeničkog hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarevića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkice i Žepča, Džafer ef. Gračića, kao i gosta predavača Sulejman ef. Čelikovića, vrijeme od akšama do jacije-namaza proteklo je u učenju Božije riječi te sadržajnim porukama ilahija i kasida.

“Vi znate onu trojicu koji su bili zaglavljeni u pećini, pa je stijena pala i nije se mogla otvoriti. Pa su njih tvojica spomenuli svoja dobra djela i stijena se pomakla. Sad kad bi upitali sve nas skupa za prošlu godinu ili cijeli naš život, koje bi mi djelo založili kad bi pali u tešku situaciju – u pećinu bez otvora? Neka nam ovo pitanje svima bude na umu, uz preporuku da iskoristimo ove svete dane jer oni mogu potpuno preokrenuti naš život” – između ostalih poruka Hidžre, uz čestitke povodom Nove hidžretske godine, poručio je mr. Sulejman ef. Čeliković – glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj.

“Poruka Hidžre je poruka nade i slobode. Muslimani i Muhamed, a.s., su bježali iz svog grada u slobodu. Hvala Allahu, dž.š., ovaj narod, bošnjački narod je izborio slobodu. Teškom krvlju je platio svoju slobodu pa akobogda tu slobodu nećemo prokockati. Nedajte da vas plaše, prijete nam i sa istoka i sa zapada. Govore kako ove države neće biti, govore kako će ova država biti po mjeri koju su oni odredili. Neće akobogda jer se ovaj narod ‘93. godine kada je bilo najteže znao izboriti za sebe. S toga, kad god nam prijete sjetite se da Allah, dž.š., kada određuje vjernike kaže: ‘Vjernici su oni koji kada im dođe vijest do njih o tome da su se protiv njih dušmani ujedinili kažu: Ne boj se, Allah je sa nama’ – i to je poruka hidžre, jer šta god da je ispred nas, kakva god da je godina i sudbina ispred nas ne može biti gora od onih godina koje smo predeverali i zaturili iza leđa” – poručio je u svojoj besjedi, muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Večer Kur'ana je završena dovom i jacija-namazom pod vedrim vrandučkim nebom.