U četvrtak, 10. juna 2021. godine, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević posjetio je Medžlis Islamske zajednice Tešanj. Povod posjete bio je početak izgradnje i restauracije munare Gazi Ferhad-begove (Čarši) džamije.

Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama mr. Fuad ef. Omerbašića, prisutnim vjernicima obratio se muftija zenički koji je u svom obraćanju naglasio važnost i značaj munara, te se zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja je podržala i pomogla ovaj projekat.

Nakon obraćanja, muftija Dizdarević proučio je dovu za uspješnu realizaciju ovoga projekta, a žrtvovan je i kurban za bereket povodom današnjeg početka radova.

Podsjećamo da je 12. decembra 2017. godine munara Gazi Ferhad-begove džamije srušena usred jakog udara vjetra i prilikom pada oštetila džamijsku sofu i jedan dućan u privatnom vlasništvu koji se nalazio neposredno uz džamiju.

Medžlis Islamske zajednice Tešanj obratio se Vakufskoj direkciji za pomoć u realizaciji projekta rekonstrukcije kompleta Ferhad-begove džamije u Tešnju.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske su 21. aprila 2017. godine potpisali Protokol o rekonstrukciji kompleksa Ferhad-begove džamije.

U prilogu obraćanje muftije zeničkog hfz. dr. Mevludina ef. Dizdarevića.