Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka zeničkog održana je u Zenici na spomen-obilježju Kameni spavač gdje se učenjem odlomaka iz Kur'ana odala počast svim šehidima.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević kazao je da je ovaj dan prilika da se na simboličan način oduže hiljadama ubijenih Bošnjaka, posebno boraca, koji su dali svoje živote za slobodu, državu i vjeru.

“U najtežim vremenima bili su tamo gdje je najpotrebnije, na braniku Bosne i države. U tom pogledu im se želimo zahvaliti i poslati poruku da ih nismo zaboravili, ali i pokazati važnost sjećanja na heroje kako bismo izgradili puteve za nove generacije, posjetiti na njihove vrijednosti i značaj borbe za domovinu, slobodu i vjeru”, kazao je muftija Dizdarević.

Nakon programa na spomen-obilježju Kameni spavač uslijedilo je učenje odlomaka iz Kur'ana na spomen-obilježju na Prašnicama.

Također, muftija zenički je u pratnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakuba ef. Salkice prisustvovao i programu odavanja počasti policajcima stradalim u proteklom ratu, čime je obilježen Dan policije Zeničko-dobojskog kantona.