Bismillahirrahmanirrahim!

Neka je hvala Allahu Milostivom i Samilosnom, Vladaru Dana sudnjega. Onome koji čovjeka stvori u najljepšem obličju, pa mu put dobra i put zla shatljivim učinio. Hvala mu na obilnim blagodatima kojima nas je počastio, na nimetu života u slobode i mira u domovini. A najviše mu hvala na blagodeti zdravlja i islama, jer vjerujemo da onaj koga On uputi taj je i upućen. A onaj koga On u zabludi ostavi pravog puta neće ugledati.

Neka je salavat i selam na Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i uzorne bosanske šehide.

Poštovana braćo!

Allahova je milost pregolema i prepoznajemo je u svemu što je Allah stvorio. Vidimo je u toplini sunca, u blagoslovljenoj kapi kiše, u ljepoti behara kojim je zemlja ukrašena, u mirisu ramazanskog somuna, u osmijehu djeteta, u zabrinutom pogledu majke, u radosti zbog susreta sa voljenom, u druženju sa iskrenim prijateljem.

Mudar čovjek raduje se malim stvarima i sitnim uspjesima. On je spoznao smisao života i zna da život čine male stvari kao i to da i velikih uspjeha nema bez malih i ustrajnih koraka.

Hvala Allahu vjernici su se trudili da u ovom mubarek mjesecu budu bolji, da sebi i drugima dokažu da mogu svoju animalnu stranu pobijediti snagom duha i iskrene vjere. Kroz tu unutrašnju borbi kroz takvaluk i džihad sa samim sobom kali se vjernik i osnažuje njegova duša: „Tako mi duše i Onoga ko je stvori. Pa joj put dobra i put zla shvatljivim učini. Uspjet će samo onaj ko je očisti. A bit će izgubljen onaj ko je na stranputicu odvede“. (Šems 7-10.)

Vjernik  u ramazanu kroz čvrst sabur i spartansku samodisciplinu dokazuje i sebi i drugima da nema tog napora koje ne može savladati, nema te planine na koju se ne može popeti, nema tog cilja kojeg ne može dosegnuti. Zato se radujemo bajramu kao svjedočanstvu te pobjede i živoj materijaliziranoj slici, susretu sa Gospodarom kada će vjernici svoju punu plaću dobiti.  Bajramsko veselje je dunjalučko i daleko iskustvo one plaće koju je navijestio Gospodar u riječima: „Post je moj i ja za post posebno nagrađujem“.

Poštovana braćo. Dok danas stojimo na ovom mjestu i veselimo se bajramu sa svojim porodicama, naše su misli sa braćom u Palestini koji sa zebnjom i strahom dočekuju novo jutro. Zločinački režim cionističke države kontinuirano čini zulum nad nemoćnim civilima, ženama i djecom Palestine. Svu tugu i jad muslimana Palestine najbolje iskazuju riječi onog izraelskog doseljenika koji na pitanje uplakane žene zašto uzimaš moju kuću kada znaš da nije tvoja, veli: „Ako je ne uzmem ja, uzet će je neko drugi“. Taj zulum i kosmička nepravda dešava se narodu koji je okružen milionima Arapa i drugih muslimana koji su ih prepustili dušmanima. Izgleda da jedino slabašni Palestinci brane naša sveta mjesta i obraz svih nas.

Pored iskrenih dova i osude zla, mi Bošnjaci u srcu Evrope najviše što možemo jeste da naučimo lekcije iz sudbine Palestine i ne dozvolimo da se Bosna i Bošnjaci palestiniziraju. Palestinizacija znači gubitak države, beskrajno političko usitnjavanje, međusobno nepovjerenje i permanentno vjersko i ideološko sukobljavanje. Na žalost, neke od ovih stvari vidimo danas među Bošnjacima. Hvala Allahu za državu, za adresu, za bosaski pasoš i zastavu smo se izborili mada smo krvavu cijenu za to platili. Sutrašnji Dan šehida je podsjećanje na žrtve koje smo na tom putu izgubili. Međutim, nijedna stvar nije vječno data. Tako i države nastaju i nestaju kada popusti patriotski naboj i ne bude onih koji se za nju bore.

Poštovana braćo;

Na jugoistoku Evrope na tzv. Balkanu sve je još na vršaju i mnogi procesi tek treba da se do kraja dovedu. Mnoge sile koje su nasrtale na naš narod podigle su glavu jer su osjetile našu slabost. Ta slabost vidljiva je u permanentnim unutarbošnjački političkim trvenjima gdje politički protivnici postaju sve više krvni neprijatelji. Vidimo je u tome što je u javnosti sve prisutniji grubi i brutlani jezik kojim se konflikt ne rješava nego samo proudbljuje. Islamska kultura kompromisa, vessulhu hajr, i koncept šure (ve emruhum šura bejnehum) dogovaranja o zajedničkim stvarima je zanemarena. Ni Islamska zajednica nije izuzeta od javnih objeda i uvredljivog jezika. Neke osobe zbog svojih kratkotrajnih i uskih ciljeva spremni su popljuvati svaki autoritet, omalovažiti svaku veličinu da bi se oni nemetnili kao vođe ovom narodu. Međutim, nije isto slijediti muhu i pčelu. Ako ideš za pčelom stići ćeš ili na cvijet ili na med. Ali ako slijediš muhu, zna se dokle ćeš stići.

Islamska zajednica je jedina institucija gdje su Bošnjaci jedan kroz jedan, svoji na svome. U svim drugim institucijama smo ili jedna kroz dva ili kroz tri ali nismo sami i nismo u cjelosti slobodni. Zato je Islamska zajednica stoljećima krajnje utočište gdje se čuva vjerski i nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka. A identitet nije imaginarna kategorija nego jasna društvena činjenica. To je ona ograda oko međe koja te čuva da u tvoju ledinu ne ulijeće stoka sitnog zuba ili divlji kurjak željan krvi. Zato se Islamska zajednica voli i podržava od svojih članova, ali i napada od strane neprijatelja Bošnjaka. Ne mislimo da je dobronamjerna kritika i ukazivanje na slabosti države i institucija neprijateljstvo. Ali jeste neprijateljstvo laž, kontinuirane uvrede i omalovažavanja autoriteta koji treba da vode narod. Narod bez autoriteta nije narod nego bezlična masa kojom je lahko upravljati i manipulirati. Da bi neki narod imao budućnost mora imati vlastite autoritete koji mogu mobilizirati zajednicu u ostvarenju zajedničkih interesa.

Zato smatram da je danas najpreča vjernička i patriotska dužnost da uradimo svoj posao najbolje što možemo; da smireno i bez uvreda govorimo o stvarima bitnim za budućnost Bošnjaka i da popravljamo međusobne odnose i mirimo posvađane Bošnjake i narode. Poslanik je upitao ashabe: „Hoćete li da vas uputim na djelo koje je bolje i od namaza, i od posta i hadža?. „Pouči nas Poslaniče“ vele oni. „Popravljajte međusobne odnose. Jer je pokvarenost međusobnih odnosa britva koja sve siječe“, veli Poslanik, a. s. 

Reisu-l-ulema je u dovi povodom Lejle-i Kadra molio Allaha, dž. š. „Gospodaru olakšaj nam terete koji nas pritišću. Pomozi nam da se popravimo prije nego nam naude naši dušmani. Ti si zaštitnik i na ahiretu i na dunjaluku.“

I na kraju, uz dovu Allahu da vas sačuva od bolesti i od bolesnih ljudi, vama i vašim porodicama čestitam bajram BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!