Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog povodom Ramazanskog bajrama održana u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević je vjernicima naglasio kako je “Allahova milost velika i da je prepoznajemo u svemu što je Allah stvorio”, a da je mubarek mjesec ramazan posvjedočio kako “nema tog nagona koji se ne može nadvladati; planine na koju se ne može popeti, te cilja koji se ne može dosegnuti”.

– Naše su misli sa našom braćom u Palestini, koji sa strepnjom i strahom dočekuju ovo jutro… Pored iskrenih dova i osude zla, Bošnjaci u Evropi mogu naučiti da ne smiju dozvoliti palestinizaciju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka – poručio je muftija Dizdarević.

Napomenuo je da su u Palestinci okruženi milionima Arapa i muslimana ali, izgleda, prepušteni sudbini, te da je to “jedini narod koji čuva naša sveta mjesta”.

– Palestinizacija BiH znači gubitak države i sukobljavanje, što su neke stvari koje i danas vidimo u BiH. Mnoge su sile podigle glavu, jer su osjetile našu slabost… Politički protivnici postaju krvni neprijatelji, a u javnosti je poznat sve grublji jezik kojim se produbljuje taj sukob – istakao je muftija zenički.

Napada, kazao je, nije pošteđena ni Islamska zajednica u BiH, koja je “jedina zajednica gdje su Bošnjaci jedan kroz jedan, svoj na svome”, a narod bez autoriteta i nije narod, nego masa “koju je lahko oblikovati”.

“Smireno i bez uvreda moramo govoriti o stvarima bitnim za život Bošnjaka, popravljati međusobne odnose i raditi za dobro Bošnjaka”, zaključio je muftija Dizdarević.

Protokolom Muftijstva zeničkog, pored centralne svečanosti planiran je i niz aktivnosti obilježavanja Bajrama. Za sutra je planirano i obilježavanje Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, te posjeta štićenicima JU “Dom-porodica” Zenica.