Zenica 03. 06. 2020.; Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević upriličio je danas prijem za grupu penzionisanih umjetnika i kulturnih djelatnika sa područja Grada Zenica.

Prijem zeničkih umjetnika realiziran je u okviru aktivnosti ”Kahva sa muftijom”, kojoj je cilj savjetovanje, konsultacije, razgovor i razmjena mišljenja o važnim pitanjima za Islamsku zajednicu, muslimane i društvo uopće, sa eminentnim ljudima iz vjerskog, obrazovnog, kulturnog, političkog, privrednog i društvenog miljea Zenice i Muftiluka zeničkog.

Prijem je organiziran u čast akademskog slikara Muhameda Bajramovića, književnice Sejide Čehajić, slikara Abdulaha Hodžića, dugogodišnjeg predsjednika BZK ”Preporod” Zenica Amira Hodžića i animatora u kulturi Midhata Kasapa. Prijemu iz opravdanih razloga nisu prisustvovali Kemal Mahmutefendić, Abid Jarić i Mugdim Avdagić, a u Muftijstvu zeničkom naglasili su da je za neki naredni susret planirano da se organizira prijem za širi krug umjetnika i kulturnih djelatnika.

Nakon što se zahvalio na posjeti, muftija Dizdarević iskazao je zadovoljstvo što ima privilegiju susresti se sa judima koji više decenija kreiraju umjetničku scenu i dešavanja u kulturi Grada Zenica, istučući da grad gradom ne čine zgrade i infrasruktura, već da grad gradom čine ljudi, njegovi stanovnici, te da su upravo zbog toga zenički umjetnici i kulturni radnici neizostavni dio identiteta Grada Zenica.

Također, na prijemu je istaknut značaj ovakvih susreta koji su prilika da se razmijene ideje o sistemskim rješenjima u području kulture i angažiranijem učešću umjetnika u društvenim procesima.