U subotu 05. marta 2022. godine u džematu Lukavica Rijeka – Medžlis IZ Doboj upriličena je tradicionalna mevludska svečanost u povodu 128 godina postojanja ovog džemata, 10 godina od otvorenja nove džamije i 29 godina od historijski značajne bitke na Obliću.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, te muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. U prelijepom ambijentu džamije mevludski program i ilahije proučili su imami sa područja Medžlisa Doboj, te braća Muradif i Aziz Hodžić.

Mevludskoj svečanosti prisustvovao je veliki broj vjernika iz okolnih džemata i šire. Poslije mevludskog dijela najprije se uvodnom riječi obratio glavni imam Medžlisa IZ Doboj Ibrahim-ef. Halilović koji je pohvalio organizatore manifestacije, te ukazao na značaj svih navedenih godišnjica naglašavajući važnost očuvanja džemata, jedinstva i zajedništva.

Nakon glavnog imama, vjernicima se kratko obratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je u svom obraćanju ukazao na značaj očuvanja domovine, ali i Islamske zajednice bez koje bi bilo teško očuvati islam na ovim našim prostorima.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević je u svom obraćanju najprije čestitao džematlijama Lukavice Rijeke godišnjicu postojanja džemata i godišnjicu izgradnje nove džamije, naglašavajući da je to rezultat ljubavi, predanosti i volje ovdašnjih muslimana Bošnjaka da očuvaju svoju vjeru i svoj identitet na ovim prostorima.

Muftija je potom ukazao na značaj sjećanja na godišnjicu bitke na Obliću, ali i važnost sjećanja na 60 šehida iz ovog kraja koji su dali svoje živote za slobodu naroda i odbranu domovine. Muftija je također u svom obraćanju na kraju ukazao i na jubilej od 140 godina postojanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.