Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Maglaj je povodom 1. marta, Dana nezavisnosti, danas organizovao svečano prvo dizanje zastave Bosne i Hercegovine na 42 metra visokom jarbolu u „Parku domovini“ u Maglaju.

Jarbol i “Park domovini” je izgradio MIZ Maglaj na vakufskoj parceli pored puta M17, i time ukrasio do tada neugledni sjeverni ulaz u Maglaj, te podigao vrijednost ostatka vakufske parcele.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, kao i zvaničnici Islamske zajednice.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević je u svom obraćanju istakao da se zastava podiže zbog mladosti i zajedničke budućnosti.

– Svi mi okupljeni na ovom mjestu nošeni smo različitim vjerama i ideologijama, iz različitih političkih opcija, sijemo zajedničko sjeme patriotizma i ljubavi prema ovoj rodnoj grudi. To plemenito sjeme treba da nikne iz ove teške kore bosanske zemlje u srcima najmlađih za godine ispred nas – poručio je muftija Dizdarević.

Za zastavu je rekao da ona nije samo plavo-žuti komad platna nego simbol naše domovine i vjerodostojan dokaz odlučnosti da se borimo za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Simboli u sebi i sa sobom nose slikovnu priču o cjelini određene kulture. Simbol ima moć da nas poveže sa prošlošću i ujedini sa sadašnjošću i mobilizira za njeno očuvanje u budućnosti. Zbog toga je ova zastava važna jer nas u ovim zlogukim vremenima poziva na zajedništvo, da zajedno stanemo ispod jednog bajraka bez obzira kojoj političkoj stranci, vjeri ili ideologiji pripadali – rekao je muftija i dodao da se ljudi u teškim vremenima dijele samo na ljude i neljude, patriote i izdajnike.

Prisutnima je uime Islamske zajednice, reisu-l-uleme, te u svoje ime čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obratili su se Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić, načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Maglaj Seid Omerović i glavni imam MIZ Maglaj Nevres-ef. Hodžić.

Glavni imam je pojasnio da je medžlis inicijator i formalni investitor, jer se sve navedeno gradi na vakufskoj parceli.

– Vakuf je imovina koja je određena da bude od trajne općedruštvene koristi, a mi ovaj Park domovini sa jarbolom za državnu zastav u opredjeljujemo da bude od koristi svim građanima Bosne i Hercegovine, da ih trajno podsjeća važnost države, na njen kontinuitet, vrijednosti i osobenosti – istakao je Hodžić.

Pozvao je da se na isti način ukrase svi ostali gradovi širom Bosne i Hercegovine kako bi se ljubav koju osjećamo prema domovini vidjela na svakom koraku, a da tu ljubav dokazujemo poštovanjem državnih zakona i propisa, kao i spremnošću da je čuvamo, izgrađujemo i unapređujemo.

Za Preporod.info je rekao da se pored ukrašavanja sjevernog ulaza u Maglaj na putu M17, ovim projektom ukrašava i preostali, veći dio vakufske parcele, koji tako postaje atraktivniji za buduće investitore.
Veći dio potrebnih sredstava za prvu fazu obezbijeđen je donacijama građana, privrednika, različitih institucija, a u narednom periodu nastojat će obezbijediti i ostatak potrebnih sredstava.

Izgradnja jarbola za državnu zastavu visine 42m je započela 2021. godine, a prije radova obezbijeđena je saglasnost Vakufske direkcije, kao i urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje. Regulacioni plan predviđa da se ova vakufska parcela primarno uredi kao zelena površina, a jarbol je centralni sadržaj “Parka domovini”.

Izgradnja betonskog postamenta i instaliranje jarbola koštalo je 60 000 KM, a uređenje okoliša, popločavanje platoa, uređenje zelenih površina, instaliranje rasvjete i parkovskog inventara 35000 KM.

Nakon završetka svih građevinskih radova, na adekvatnim mjestima u “Parku domovini” će se, uz prethodno konsultiranje stručnih osoba, istaknuti svi dosadašnji grbovi BiH, kao i ploče sa godinama koje su od velike historijske važnosti za državu, za šta je osigurano 5000 KM.

(S.S./Preporod.info)