Zenica, 07. 03. 2022.; U okviru aktivnosti ”Kahva sa muftijom”, kojoj je cilj savjetovanje, konsultacije, razgovor i razmjena mišljenja o važnim pitanjima za Islamsku zajednicu, muslimane i društvo uopće, sa eminentnim ljudima iz vjerskog, obrazovnog, kulturnog, političkog, privrednog i društvenog miljea Zenice i Muftiluka zeničkog, danas je muftija zenički u svom uredu u Zenici primio prof. dr. Omera Spahića.

Ovom prilikom, razgovarano je, između ostalog, o budućim oblicima saradnje, a prof. dr. Spahić predstavio je muftiji  svoje naučne radove i knjige iz oblasti islamske civilizacije i arhitekture.

Prof. dr. Omer Spahić rodom je iz Orahovice kod Zenice, nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese studij je okončao na Al-Azharu, da bi magistrirao i doktorirao 2000. godine na Univerzitetu u Kuala Lumpuru u Maleziji, iz oblasti islamske civilizacije i historije.

Dobitnik je nagrade “Isma’il al-Faruqi knjiga godine (2016)”, koju dodjeljuje Međunarodni islamski univerzitet u Kuala Lumpuru u Maleziji, a istu nagradu, 2003. godine, dobio je za knjigu “Studije iz islamske arhitekture”, a 2015. godine, njegova knjiga “Arhitektura i društvo” dobila je Malezijansku nacionalnu nagradu “Knjiga godine, 2015”.