U petak, 27. 12. 2019. godine u Gradskoj džamiji Zavidovići održana je promocija knjige „Nauka o kosmosu, nauka o duši“ autora Willima C. Chitticka koju je na Bosanski jezik preveo mr. Haris ef. Dubravac.

Promotori knjige bili su Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, dr. Mustafa ef. Prljača, glavni urednik El-Kalema i prevodilac knjige mr. Haris ef. Dubravac. Moderator promocije bio je Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići.

Promocija knjige pobudila je veliko interesovanje, te je na istoj bio prisutan veliki broj posjetilaca, imama MIZ Zavidovići, predsjednik IO MIZ Zavidovići i članovi IO, sabornik sa područja Medžlisa kao i prijatelji i rodbina prevodioca knjige mr. Haris ef. Dubravca.

U uvodnom obraćanju moderator promocije Izet ef. Čamdžić poselamio je prisutne goste, predstavio prevodioca knjige mr. Haris ef. Dubravca, te istakao da je Haris ef. porijeklom iz Kovača, općina Zavidovići, da je svoj intelektualni put gradio stječući znanje u medresi i na Fakultetu islamskih nauka gdje je i magistrirao. Također, Izet ef. istakao je da Haris ef. zasigurno pripada novijoj generaciji alima od kojeg se očekuje da će svoje znanje prenositi pisanom rječju i da u budućnosti možemo očekivati značajan doprinos Haris ef. izučavanju islama.

U svom izlaganju mr. Haris ef. Dubravac zahvalio se svim prisutnim, posebno promotorima koji su svojim dolaskom i preuzetom obavezom da promovišu njegov prvijenac dali značaj samom djelu ali i njegovom radu na putu izučavanja Islama. Haris ef. je predstavio autora ove knjige, koji je konvertit u islam, te ukazao na njegov put u izučavanju islama iz kojeg se moglo zaključiti da je ovo djelo nastalo pod utjecajem značajnih alima pred kojima je ovaj američki autor izučavao islam. Haris ef. Dubravac govorio je i o samom djelu, kao i o porukama ove knjige.

Promotor dr. Mustafa ef. Prljača predstavio je knjigu ”Nauka o kosmosu, nauka o duši”, koju je izdao El-Kalem, analizirajući poglavlja same knjige i sadržaj poglavlja. Nakon predstavljanja knjige dr. Mustafa ef. Prljača je povezujući sadržaj knjige govorio o vjerovanju i načinu razumjevanja vjerovanja kroz ovo djelo.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarevć na poseban je način, koji je izavavao posebnu pažnju kod prisutnih, govorio o samoj knjizi, ali i značaju pisane riječi i knjige u kulturi muslimana kroz povijest. Govoreći o samom djelu muftija zenički istakao je da čitanje ove knjige tjera njenog čitaoca na duboko razmišljanje o porukama islama. Posebno je muftija podcrtao da je ovo djelo pisano na jednom visokom intelektualnom nivou te da bi se razumjele poruke ove knjige mora se pažljivo i sa promošljanjem ista čitati. Također, muftija je istakao da će ovo djelo zasigurno dati doprinos izučavanju i poimanju vjerovanja na našim područjima. Dalje je Muftija govorio o vrijednosti knjige, a posebno je podcrtao važnost čitanja i razumjevanja posebno islamske literature, kao i objašnjavanja propisa islama kroz ovakva intelektualna djela, a shodno našoj islamskoj tradiciji. Muftija je iskoristio promociju da  prisutnim vjernicima uputi i niz nasihata, te da im se zahvali na podršci koju daju projektima Islamske zajednice.

Na kraju, moderator promocije Izet ef. Čamdžić zahvalio se svim prisutnim i najavio nove projekte koje Medžlis Islamske zajednice Zavidovići organizira na svom području.