U petak, 29. oktobra 2021. godine, u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija Sabranih djela Nerkeza Smailagića. Ova promocija bila je dio ovogodišnje manifestacije “Salavat ti donosimo, ja Resulallah” u organizaciji Medžlisa IZ Tešanj.

Promotori su bili dr. Dževad Hodžić i prof. dr. Mevludin Dizdarević – muftija zenički, a moderator promocije bio je mr. Fuad-ef. Omerbašić – glavni imam Medžlisa IZ Tešanj.

U okviru svog izlaganja, dr. Dževad Hodžić istakao je posebnosti Nerkeza Smailagića kao intelektualca.

– Njegova djela su značajna za jedno vrijeme, ali znanje iz njih nije iscrpljeno protokom godina. Riječ je o intelektualcu koji nije službovao u Islamskoj zajednici, ali je njegovo djelo izuzetno važno za muslimane i Zajednicu – rekao je dr. Hodžić.

Muftija Dizdarević u svom izlaganju istakao je da je svaki autor ili pisac, u manjoj ili većoj mjeri, dijete svog vremena. Rijetki su oni autori koji uspijevaju nadići svoje vrijeme, koji uspijevaju svome vremenu dati pečat i možda okrenuti neke historijske procese u jednom drugom smjeru. Nerkez Smailagić se može ubrajati u tu vrstu autora.

Na kraju promocije obratio se i vlasnik Izdavačke kuće “Kupola” g. Mustafa Bećirović koji je istakao da Sabrana djela Nerkeza Smailagića u izdanju Kupole, sadrže šest naslova, a namjera je da se u perspektivi objave i Sabrana djela sadržana od 21 knjige.