U subotu, 30. oktobra 2021. godine, u džematu Novo Radakovo u Zenici proučena je hafiska dova mladom hafizu Mehdiju Afifiju. Hafiskoj dovi je prisustvovao izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Enes-ef. Ljevaković – zamjenik Reisu-l-uleme, muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub-ef. Salkica, hafizi zeničkog medžlisa, porodica Afifi kao i mnogobrojne džematlije ovog i susjednih džemata.

Hafisku dovu uvodnim obraćanjem započeo je glavni imam istakavši da je ovo 58. hafiska dova koju organizuje Medžlis Zenica, te je pozvao prisutne hafize da učenjem odlomka iz Kur'ana započnu svečanost.

Obraćanje muftije zeničkog, hafiza dr. Mevludina ef. Dizdarevića

Muftija zenički, hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević u svom obraćanju kazao je: “Islamska zajednica kao najvažnija, najdugovječnija institucija u Bošnjaka, stotinama godina na različite načine bdije i čuva Kur'ani-Kerim. Golemo je kazati da je samo u Zenici u proteklom periodu proučeno 58 hafiskih dova, posebitno kad se prisjetimo da je u Zenici nekada bio jedan, ili možda nijedan hafiz. Zato je ovo jedan ibret, pouka svima nama kako se može na jedan organiziran način, kako to radi Islamska zajednica, proizvoditi i afirmirati znanje o vjeri. Zbog toga je institucija važna, jer nema kulture pamćenja i identita bez kontinuiteta, a kontinuiteta nema bez institucije.”

Muhaffiz hafiz Ishak-ef. Efendić i mladi hafiz Mehdi Afif

Muhaffiz mladog hafiza, hafiz Ishak-ef. Efendić prisutnima je kratko predstavio biografiju Mehdija Afifija, ukazavši na iskušenje bolesti koje ga je zadesilo te njegovu požrtvovanost na putu hifza Časnog Kur'ana. Hafiz Mehdi rođen je 24. februara 2004. godine u Zenici, sin je Nassera i Amine. Tokom memorisanja Kur'ana časnog, Mehdi se isticao upornošću i disciplinom. Do petog razreda osnovne škole, Mehdi je naučio 22 džuza Kur'ana, tada je teško obolio, a njegovo liječenje još uvijek traje. Pored svih iskušenja uspio je završiti preostali dio Kur'ana. Pred muhaffizom je proučio napamet nekoliko hatmi, a posljednje dvije je proučio po dva džuza dnevno. Pred komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH, hafiz Mehdi je Kur'an proučio u periodu od 29. septembra do 13. oktobra 2021. godine.

Izaslanik Reisu-l-uleme, prof. dr. Enes-ef. Ljevaković je čestitajući Medžlisu i Muftijstvu, porodici i muhaffizu na novom hafizu istakao: “Naš mladi hafiz je na neki način dokaz da Kur'anske neobičnosti, čudesa i Kur'anska značenja i smislovi jesu neiscrpni kao što su i neobičnosti koje se vežu za ljudski odnos prema Kur'anu neiscrpne. Ovo je veliko, prije svega, lično postignuće, zato se zahvaljujem svima vama što iskazujete svoju podršku i poštovanje prema hafizovoj požrtvovanosti.”

U ime Reisu-l-uleme, dr. Ljevaković uručio je hafizu Mehdiju diplomu hafiza Časnog Kur'ana, a njegov muhaffiz Ishak-ef. Efendić proučio je hafisku dovu.