Zenica, 28.7.2021. godine. Dijaliznim centrima u Zeničko-dobojskom kantonu preko Vakufske direkcije i Islamske zajednice u BiH država Kuvajt donirala je uređaje za dijalizu, koji će olakšati život njihovim korisnicima.

Donaciju u vidu dva uređaja za dijalizu u Kantonalnoj bolnici Zenica danas su primili direktor dr. Rasim Skomorac te pomoćnik direktora Kasim Spahić, koji su s gostima – generalnim direktorom Fondacije En-Nedžat iz Kuvajta dr. Muhammed Ismail el-Ensarijem, direktorom Vakufske direkcije hfz. dr. Senaidom Zaimovićem i muftijom zeničkim hfz. dr. Mevludinom ef. Dizdarevićem obišli Dijalizni odjel.

Dr. el-Ensari je kazao da im je veliko zadovoljstvo posjetiti Kantonalnu bolnicu Zenica i druge dijalizne centre ovim povodom, odnosno, s ciljem uručivanja dijaliznih uređaja.

“Hvala vam što nam pružate mogućnost da pomažemo vama i onima kojima će koristiti ovi aparati. Dobrotvori iz Kuvajta i druge organizacije su senzibilni u ovim projektima. Vjerske obaveze možemo obavljati i na drugim mjestima, ali hemodijalizni uređaji su za specifične bolesti i posebnu vrstu pacijenata pa je senzibilnost onih koji pomažu ove projekte velika”, kazao je dr. el-Ensari te dodao da je materijalna vrijednost ovih uređaja za njih mala, ali za korisnike od velikog značaja.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević je kazao da je prijateljska država Kuvajt još jednom pokazala svoj odnos ka BiH.

“Islamska zajednica je u ovim odnosima, kako se moderno kaže ‘networking’, samo alat umrežavanja onih koji imaju s onima koji nemaju, onih koji imaju potrebu da pomažu s onima koji su u potrebi. S ovim projektom smo pomogli našim pacijentima, koji su životno ugroženi, da žive na dostojanstven i kvalitetan način”, izjavio je muftija Dizdarević.

Na području Zeničko-dobojskog kantona u funkciji je 60 dijaliznih uređaja, a Kuvajt ih je u proteklom periodu donirao čak šest, što sigurno nije mala brojka, pojasnio je direktor bolnice dr. Skomorac.

“Hvala Bogu, svi pacijenti će imati priliku da iskoriste benefite novih aparata. I do sada smo nastojali te uređaje rasporediti u Kakanj, Visoko, Žepče i Zenicu i da ta usluga bude kvalitetna. Sve pacijente gledamo ravnopravno, a kroz dijalizne centre, osim bolnice, oni uslugu mogu dobiti u svojoj kući”, pojasnio je Skomorac te dodao da ovi aparati predstavljaju život pacijenata.

Pojasnio je da se dotrajalost ovih aparata mjeri satima njihovog rada te da je njihova zamjena u dijaliznim centrima proces koji ustanove kontinurano provode.

“Što više rade, brže se i troše, a što ih imamo više, duže će nam koristiti. Bitno nam je da ih imamo što više, da pacijente ne tretiramo u gluha doba, u četiri smjene, već u dvije smjene”, dodao je dr. Skomorac.

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zaimović je pojasnio da IZ u BiH sarađuje s Fondacijom En-Nedžat više od deset godina te da su do sada podijelili više od 25 aparata po zdravstvenim ustanovama širom BiH.

“Povod za ovu donaciju i interesovanje jesu protesti hemodijaliziranih pacijenata iz 2019. godine. Pokušali smo pronaći sredstva za ustanove koje nisu mogle priuštiti dodatne uređaje i zahvaljujući našim prijateljima olakšali smo im život. Naše zdravstvene ustanove su sve, gdje god bile u BiH, naši pacijenti i bolesnici su svi, bez ikakve razlike i svi želimo pomoći onima kojima je pomoć potrebna”, zaključio je Zaimović.

Nakon sastanka upriličena je posjeta Hemodijaliznom odjelu, gdje su već instalirana dva uređaja koja će od danas spašavati živote jedne od najugroženijih kategorija pacijenata našeg društva.

Tekst: E. M. / Klix
Foto: H. P.