U četvrtak 8. aprila 2021. godine, u Zenici je održana 10. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog, kojom je predsjedavao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrane su sljedeće tačke dnevnog reda: mektebska pouka u 2020/21. mektebskoj godini, nastavni predmet Islamska  vjeronauka u školskoj 2020/21. godini, pripreme za ramazan 1442. h. g., obilježavanje 7. Maja – Dana džamija,  kao i druga aktualna pitanja.

Središnja tema ove sjednice Savjeta Muftijstva zeničkog bila je organizacija vjerskih aktivnosti za ramazan 1442. h. g. U tom smislu, usvojen je Plan ramazanskih aktivnosti za područje Muftiluka zeničkog, uz napomenu da će sve aktivnosti biti usklađene sa odlukama i instrukcijama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

U okolnostima pandemije i ograničenog kretanja i okupljanja težište u realizaciji ramazanskih aktivnosti biće usmjereno na alternativne vidove komunikacije sa džematlijama, kroz platforme za rad na daljinu i dr.

Također, u okviru rasprave o neutemeljenim i zlonamjernim napadima na Islamsku zajednicu, Savjet je izrazio punu podršku reisu-l-ulemi i Rijasetu Islamske zajednice u njihovom radu. Naglašeno je da je Islamska zajednica otvorena za kritike i savjete, ali snažno odbacuje neprimjereno kritizerstvo, uvrede i omalovažavanja izabranih čelnika Islamske zajednice. Vrijeđanje i omalovažavanje je izraz zlonamjernog i štetnog odnosa spram institucija i ne doprinosi kvalitetnijem radu i funkcioniranju Islamske zajednice.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.