U četvrtak, 29. jula 2021. godine, svečanom dodjelom diploma i zahvalnica, u medžlisima IZ Doboj i Teslić završena “Ljetna škola islama”.

Muftijstvo zeničko u saradnji sa Udruženjem Bošnjaka „Vrijeme-Zeman“ iz Tešnja donijelo je odluku o pokretanju projekta za najmlađe, pod nazivom “Ljetna škola islama”.

Projekat je trajao mjesec dana. Učenici su se svakodnevno okupljali i učili o svojoj vjeri, kulturi i tradiciji. U projektu je bilo uključeno oko 80 polaznika, a realizovan je kroz Odjel za brak i porodicu Muftijstva zeničkog.

Na svečanoj dodjeli diploma u Doboju bio je prisutan i muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević koji je čestitao svima koji su bili uključeni u ovaj projekat, a posebno djeci koja su koristila svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način.

Prisutnima se potom obratio dr. Jasmin Hadžikadunić – ispred UB „Vrijeme-Zeman“ koji je na početku citirao Kur'anski ajet u kome se govori i podstiče na rad: „I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.“

Prisutnima se potom obratio i glavni imam Medžlisa Doboj Ibrahim ef. Halilović, koji je kazao da onaj ko želi dobro ovog i budućeg svijeta treba da uči i da je učenje ključ uspjeha. Pohvalio je sve one koji su bili uključeni u projekat ljetne škole.

Nakon Doboja svečanost je održana i u Tesliću poslije podne-namaza gdje je bio prisutan veliki broj polaznika i značajan broj njihovih roditelja.

Glavni imam Džemail ef. Hodžić nije krio zadovoljstvo ovim projektom, pohvalio je koordinatoricu Odjela za brak i porodicu medžlisa Teslić Emu Muminović kao i sve ostale odgajateljice.

Otuda treba posebno istaketi zalaganje odgajateljica: Rejhane Đonlagić, Merhunise Vahabović, Lamije Vatreš Mehmedić, Alme Mahalbašić, Mirnese Hrnjadović, Adele Ridžić, a posebne zasluge idu koordinatorici Odjela za brak i porodicu Muftijstva zeničkog Mevlidi Adilović koja je ujedno i idejni kreator ove ljetne škole.

Na kraju je istaknuto da će se ovakvi projekti nastaviti realizovati i u narednom periodu.