Dr. Muhammed Ismail el-Ensari, generalni direktor Fondacije En-Nedžat iz Kuvajta, koji boravi u višednevnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice danas je sa direktorom Vakufske direkcije dr. Senaidom Zajimovićem posjetio Zavidoviće i Matuziće, gdje su u izgradnji islamski centri koje finansiraju organizacije institucije Države Kuvajt.

Izgradnja džamije Stipovići počela je 2019. a koristi se od 2020. godine. Džamija sadrži mekteb kao i vakufske poslovne i stambene prostore. Planirano je da se prihodi iz tih prostora koriste za održavanje džamije i raznih džematskih aktivnosti.

Pored džamije Stipovići Islamska zajednica sa fondacijom En-Nedžat iz Kuvajta realizirala je više od 30 različitih projekata širom BiH vrijedne desetine miliona KM, među kojima je i Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima.

Direktor Fondacije En-Nedžat, Muhammed Ismail el-Ensari izrazio je zadovoljstvo što radovi na Centru idu svojim tokom.

– Drago nam je da ovdje svjedočimo vezi i saradnji naših institucija i da ovdje radovi teku prema planu, čak i u uslovima epidemije. Projekat je veoma impozantan a vidimo da će sadržavati obdanište, vrtić, multifunkcionalne sale za edukaciju. Zatim restoran koji će se koristiti i u komercijalne svrhe, iz čijih prihoda će se održavati ovaj Centar – rekao je El-Ensari.

Dodao je da je projekat prelijep i da ga raduje da se ovakve institucije grade iz sredstava kuvajtskih vakufa.

Dr. Zajimović je rekao da se otvorenje Centra za islamsko obrazovanje očekuje početkom iduće godine.

Posjeta dr. Muhammeda el-Ensarija dokaz je, ne samo zainteresiranosti nego i brige za razvoj vakufa i obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, tako i za ovim centrom u Matuzićima koji će biti na raspolaganju svim općinama, ne samo Matuzićanima. Danas smo imali priliku uvjeriti se da Centar već funkcioniše, i prije otvorenja, jer je u toku održavanje škole islama za djecu.

Izražavajući zahvalnost kuvajtskom narodu i institucijama za sve što su do sada učinili za narod Bosne i Hercegovine, napomenuo je da su zadovoljni dinamikom radova koji su u toku, ali da bi ih trebalo i ubrzati zbog približavanja kraja građevinske sezone i neizvjesnosti sa epidemijom.

(Preporod.info)