U utorak, 29. septembra i četvrtak 01. oktobra, u organizaciji Muftijstva zeničkog, a povodom početka 2020/21. mektebske godine u Matuzićima i Zavidovićima održani su stručni seminari za muallime Medžlisa IZ Tešanj, Doboj, Teslić, Žepče, Zavidovići i Maglaj, na kojima su predstavljeni novi Ilmihali mektebske pouke.

Nove Ilmihale mektebske pouke 1, 2 i 3 muallimima su predstavili: mr. Ibrahim ef. Softić, autor Ilmihala 1, te koautori Ilmihala 2 i 3: Ismail ef. Jusufović, mr. Reuf ef. Ibreljić, Muhamed ef. Bilčević, Sedin ef. Hibović i mr. Jakub ef. Salkica.

Obraćajući se muallimima predavači su, između ostaloga, istakli da je osnova za izradu novih Imihala bio Nastavni plan i program mektebske pouke, kojeg su Rijaset i Vijeće muftija usvojili 2017. godine. Također, istaknuto je da je jedna od inovacija u novim Ilmihalima metodologija u pripremi i realizaciji mektebske pouke onako kako to zahtijevaju naše vrijeme i savremene okolnosti.

Pored predstavljanja Ilmihala u okviru stručnog seminara bilo je govora i o pedagoškim i didaktičko-metodičkim principima, te o mogućnostima unapređenja rada u mektebu.

Završnu riječ na seminarima održao je muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Nakon što je čestitao autoru i koautorima Ilmihala, muftija je, između ostaloga, naglasio: „Biti imam, biti muallim znači konstantan rad na sebi, konstantno usavršavanje. U tom pogledu vas molim i obavezujem da ovakve seminare razumijemo kao jednu našu zajedničku obavezu, da radimo na sebi, da svoju misiju i svoj emanet koji nam je Allah dž.š. podario i koji nam je Zajednica povjerila ispunimo na najbolji mogući način.“