Muftija Dizdarević izaslanik reisu-l-uleme na otvorenju džamije u džematu Huremi, MIZ Srebrenik

U džematu Huremi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenik, danas je u prisustvu velikog broja vjernika svečano otvorena novoizgrađena džamija.

Otvorenju džamije prisustvovali su – izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik Refik-ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa Dževad Šehrić, te predstavnici vlasti, imami i drugi gosti.

Izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija Dizdarević prisutne je podsjetio na kur'anski govor o procesu gradnje džamije koji je neodvojiv od ideje bogobojaznosti.

– Džamije ne stoje samo na zemlji, betonu ili ploči. Sve one, prije svega, stoje na takvaluku, iskrenoj vjeri i pobožnosti onih koji su izrazili želju za gradnjom džamije na određenom prostoru, te zbog toga bili spremni žrtvovati imetak, vrijeme i energiju, kao važne stvari u životu – kazao je muftija Dizdarević.

Uz osvrt na simboliku džamije na nekoliko različitih nivoa, muftija Dizdarević istakao je da je ona svojevrsna lekcija o ponašanju vjernika na dunjaluku.

– Vjernik nije bez mahane, ali njegova posebnost je u tome što je svjestan svojih mahana, a svijest o mahanama motiviše i tjera na popravljanje i rad na sebi. Svaka munara je duboko ukopana u zemlju, što garantuje njenu stabilnost. Ukoliko ne bi bila ukopana, srušila bi se. Tako i vjernik čvrsto stoji na svom mjestu, univerzalnim vrijednostima koje mu garantuju stabilnost – zaključio je izaslanik reisul-uleme.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović iskazao je ponos i zahvalnost džematlijama, vrijednim muslimane, koji se brinu o svojim džematima i o svom stanju.

– Završetak izgradnje džamije je za muslimane Bosne i Hercegovine velika svečanost. Tu smo svi zajedno da svjedočimo veliko ljudsko djelo koje ima svoje mjesto u dini-islamu i kod Allaha Uzvišenog. Sve ovisi o Allahu, Stvoritelju i Gospodaru. Mi smo toga svjesni, to je naš iman, takvaluk, takvu svijest snažno potvrđuje izgradnja džamija. Mnogo je zdanja koja ljudi grade, džamije su izuzetne građevine – naglasio je muftija Fazlović.

Dodao je da smo u svakom vremenu podstaknuti da gradimo džamije i o njima brinemo, a ukazao je i na važnost džemata i zajednice, poručivši vjernicima da budu usmjereni jedni na druge.

Enver Husičić se ovom prilikom obratio u ime Građevinskog odbora, kazavši da je džamija u Huremima izgrađena na mjestu gdje se nalazila stara džamija, a koja je zbog dotrajalosti porušena 1998. godine.

– Ukupni troškovi izgradnje džamije su oko 150.000 KM. Želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji, džematlijama na dobrovoljnom radu, susjednim džematima, gradskoj administraciji, Medžlisu Srebrenik, Muftijstvu tuzlanskom, Vladi Tuzlanskog kantona – kazao je Husičić. 

Glavni imam Refik-ef. Hodžić je tokom svog obraćanja pohvalio spremnost i inicijativu džematlija pokazanu tokom izgradnje džamije, te predstavio nekoliko zvaničnih informacija o radu Medžlisa.

– Džematlije su pokazali jaku želju da u svom naselju imaju džamiju i približe je svojoj kući, domu i porodici. Ljepota Allahove dž.š. kuće krasi ovo, kao i svako drugo naselje, te uliva osjećaj sigurnosti mještanima. Uz iskren nijet, gradnja ove džamije svjedoči drugim plemenitim vrijednostima: vjeri u Boga, radu, trudu i požrtvovanosti. Tokom protekle dvije  decenije na području Medžlisa izgrađeno je i svečano otvoreno 26 džamija, pet mesdžida i administrativna zgrada – kazao je glavni imam.

Mjesni imam Omer-ef. Majstorović džematlije je pozvao na odgovoran odnos prema džamiji i u budućnosti.

– Džamija je centralno mjesto u našim džematima, pa tako i za nas ovdje, ona će nas okupljati. Ona je simbol naše duhovnosti, naše vjere i naše sadašnjosti – naglasio je Majstorović.