Zenica, 23. 7. 2021. – Danas je u Zenici održana press konferencija povodom Vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2021.”, na kojoj je predstavljen program manifestacije, koji će biti realiziran od petka, 23. jula do nedjelje, 1. augusta 2021. godine.

Na press konferenciji novinarima su se obratili: predsjednik Organizacionog odbora manifestacije ”Lastavica 2021.” muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, učesnik programa manifestacije glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković, predsjednik pododbora za sport gosp. Muhamed Begagić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog Edin ef. Kavazović.

„Živimo psihološki vrlo teško vrijeme, ljudi su prilično opterećeni i zato nam je važno da ljudima damo priliku da se na Lastavici na jedan lijep način provesele, da osjete radost i dragost susreta sa drugima. Na Lastavici se susreće čovjek sa Bogom, čovjek sa prirodom i čovjek sa čovjekom“, kazao je muftija Dizdarević, istakavši da je ovogodišnja Lastavica odvija u duhu dvije riječi, kontinuitet i inovacije.

„Uz potvrđivanje od ranije utvrđenih sadržaja uvodimo i nove, kako bismo na taj način posvjedočili i ono što jeste osnovna poruka Lastavice, a to je hiljadugodišnji kontinuitet bivstvovanja na ovim prostorima“, dodao je muftija Dizdarević.

U okviru predstavljanja programa manifestacije ”Lastavica 2021.” najavljeno je, između ostaloga, da je večeras, 23. jula, planiran program ”Večer Kur'ana” u Vrandučkoj tvrđavi uz učešće hafiza, kao i prigodan umjetnički program, da će u nedjelju 25. jula biti organizirana planinarska tura na Lastavicu ”Tragom bosanskih bogumila”, da će u srijedu 28. jula u ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta ”Stara čaršija” u Zenici biti organizirana promocija knjige ”Između dvije obale – uleme i vladara” autora prof. Mustafe ef. Spahića, da će u petak 30. jula ispred zgrade BZK Preporod biti organizirana tribina pod nazivom “Korijeni bošnjačkog identiteta”.

Noć uoči centralnog programa, u subotu, 31. jula na platou Lastavice bit će izveden vjerski program uz prigodno kazivanje glavnog imama Medžlisa IZ Kakanj, mr. Sulejman ef. Čelikovića.

Tradicionalno će, i ove godine sastavni dio programa Lastavice biti i nadmetanja u starim narodnim sportskim disciplinama, kao i malonogometni turnir, koji će se održati u subotu, 31. jula.

Centralni program manifestacije biti održan na platou Lastavica, u nedjelju 1. augusta, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarevića i muftije bihaćkog hfz. Mehmed ef. Kudića.