U okviru redovnih aktivnosti muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević danas je posjetio Medžlis Islamske zajednice Žepče i tom prilikom održao hutbu i klanjao džuma-namaz u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji.

Prije samog džuma-namaza glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Džafer ef. Gračić podsjetio je vjernike na pridržavanje svih mjera zaštite te naglasio obaveznost nošenja zaštitnih maski za lice i održavanje propisane distance.

Muftija Dizdarević je u između ostalog u hutbi istakao: ” Jedna od divnih ideja islama koja je doživjela od današnjih muslimana radikalnu deformaciju jeste tevekkul ‘alellah ili oslanjanje na Allaha dž.š.. Oslanjanje na Allahovo proviđenje i pomoć kao svijest o tome da Uzvišeni Allah upravlja budućnošću jeste stvar vjere.

Međutim, ova divna ideja koja je omogućavala muslimanima da se pomire sa budućnošću ali ne i da je mirno čekaju dovela je muslimane do fatalizma tj. svijesti da nikako ne mogu utjecati na budućnost. Budućnost se ne može predvidjeti ali se na nju sigurno može utjecati svojim djelovanjem, planiranjem i razmišljanjem.”

Nakon džuma-namaza muftija Dizdarević se u prostorijama Medžlisa susreo sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem i predsjednikom medžlisa Edinom Šišićem,
koji su muftiju upoznali o stanju vjerskog života i aktivnostima na području Medžlisa Islamske zajednice Žepče.