U ponedjeljak, 13. jula 2020. godine u Muftijstvu zeničkom održan je sastanak sa predstavnicima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Sastanku su prisustvovali muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, direktor Instituta prim. dr. Senad Huseinagić, rukovodilac Veterinarskog zavoda mr. sci  Muhamed Gladan, menađer kvaliteta na Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Benjamin Čaušević, i Edin ef. Kavazović rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje.

Na samom početku sastanka direktor Instituta, prim. dr. Senad Huseinagić se zahvalio muftiji Dizdareviću na prijemu te ga upoznao sa planom i aktivnostima Instituta kada je riječ o klanju kurbana. Muftija Dizdarević je u razgovoru sa gostima pružio podršku Institutu u daljnjem radu ali istakao i to da se kroz Institut za zdravlje i sigurnost hrane razvija institucionalna kultura Bošnjaka te da je potrebno više edukativnih sadržaja kroz glasila Islamske zajednice kako bi se muslimani više edukovali o cjelokupnom procesu klanja kurbana.

U daljem razgovoru se govorilo o tome kako i na koji način unaprijediti cjelokupan proces koji se veže za klanje kurbana ali i o rješavanju odlaganja kurbanskih ostataka na odgovarajuća mjesta.