Zenica, 03. 08. 2020.; U okviru bajramskih aktivnosti danas je muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević sa svojim saradnicima posjetio Sigurnu kuću za smještaj i podršku žrtvama nasilja u porodici ”Medica” Zenica.

Tom prilikom, muftija se susreo sa direktoricom dr. Sabihom Husić i njenim saradnicama, kao i korisnicima usluga „Medice“ Zenica, te nakon kraćeg programa kojeg su pripremila djeca, muftija Dizdarević uručio je bajramske paketiće za 22 štićenika Sigurne kuće.

“Danas smo u ime Muftijstva zeničkog i Islamske zajednice željeli da posjetimo jednu rekao bih jako važnu instituciju u našem gradu, našem Muftijstvu, u našoj državi Bosni i Hercegovini. Radi  se o „Medici“ Zenica, instituciji koja između ostalog nadzire, brine i pomaže djeci, ženama i porodicama u kojima se dešava jedan krupan problem, a radi se o nasilju u porodici. Današnjom posjetom željeli smo prije svega skrenuti pažnju na ovaj problem na jednoj strani a na drugoj strani ujedno se i zahvaliti ovoj institiciji, direktorici i cjelokupnom osoblju „Medice“ na činjenici da rade vrlo značajan i vrijedan posao za naše društvo.

Mi smo kao institucija, Islamska zajednica, ovaj Bajram posjetili joše neke važne institucije a sve u cilju da na neki način skrenemo pažnju na važnost brige o ovim kategorijama. Držim da je briga o ovim kategorijama, o ranjivim kategorijama, ustvari najbolje svjedočanstvo naše ljudskosti, našeg civilizacijskog i kulturnog dosega.“, istakao je muftija Dizdarević.

Direktorica Husić u svom obraćanju, između ostalog, istakla je: „Želim da se zahvalim zeničkom muftiji, hafizu dr. Dizdareviću koji je i pored mnogobrojnih obaveza našao vremena da posjeti našu Sigurnu kuću, da posjeti „Medicu“ Zenica, da porazgovara sa našim korisnicama i sa našom djecom te da im uruči bajramske pakatiće. Želim da naglasim da Rijaset IZ u BiH tradicionalno dodjeljuje kurbansko meso za našu Sigurnu kuću, to je posebno važno u momentu kada znamo da nažalost do danas finansijski nisu obezbjeđene Sigurne kuće, i da država nije preuzela potpunu odgovornost shodno međunarodnim konvencijama. Stoga velika hvala muftiji, i velika hvala Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.. Jedan od naših prijatelja je i Midhat Kasap koji već pet godina sa svojom prijateljicom za svaki bajram i novu godinu obraduje našu djecu sa paketićima, slatkišima, tortom i sl.

Ovakve posjete su izuzetno važne zbog toga što se pošalje poruka da se nasilje ne toleriše i da su svi zajedno sa nama na putu da preveniramo nasilje u porodici i zajednici koje je posebno došlo do izražaja u periodu pandemije gdje imamo znatno povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja.“