U nedjelju, 02. augusta 2020. godine u džematu Seoci, Medžlis Islamske zajednice Zenica, održan je kratak vjerski program, čime je na simboličan način završena Vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2020.“, koja je ove godine trajala od 24. jula kroz različite sadržaje.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa navedenom programu prisustvovali su samo imami i predsjednici džematskih odbora džemata babinskog sliva. Podsjećamo da je prethodno organizacioni odbor Manifestacije donio odluku o otkazivanju centralnog programa na platou Lastavice, zbog opasnosti od širenja epidemije korona virusa.

Kratak program izveli su imami Medžlisa IZ Zenica, nakon čega se prisutnim obratio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević koji je, između ostaloga, kazao: „Lastavica je bogumilsko zborište i dovište bosanskih muslimana. Ona je autentičan svjedok da bosanski muslimani nisu Turci, da smo mi ovdje živjeli mnogo prije dolaska Mehmeda El-Fatiha, ali smo Allahovom odredbom i našim htjenjem prihvatili islam i to bogumilsko zborište pretvorili u dovište, islamizirali zatečeno stanje i nastavili živjeti na ovim prostorima. U tom pogledu, Lastavica je nama jako važna, jer ona je svjedok sjećanja, a samo one zajednice koje njeguju kolektivno pamćenja opstaju na određenom prostoru.“

Nakon obraćanja muftije zeničkog, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica proučio je Lastavičku dovu.