Poštovana braćo i sestre,

Mjesec septembar je i kraj, i početak. Sa svježinom jesenjih jutara i žutim lišćem u mektebske i školske klupe, sa radošću, ispraćamo svoju djecu. Poslije dužeg perioda nastave na daljinu, konačno smo ostvarili uslove da se vratimo u klupe. Jedan poznati pisac je napisao da riječi povezuju ljude kao mostovi, a mi se nadamo da će one povezati našu djecu i olakšati im obrazovanje u ovim okolnostima.

Tek onda kada istinski uzvjerujemo, spoznajemo važnost učenja i obrazovanja u našoj vjeri, čija je najsvetija objava počela upravo riječju „uči“. Učenje nije destinacija, već putovanje, kroz koje se čovjek gradi kao ličnost. Učenje je ibadet i svjetlo koje razbija tmine zabluda. Učenje je i vjera, a vjera je i učenje.

Stoga, važno je shvatiti da su mekteb i škola dva pravca istog puta, koji vodi u sretnu budućnost naše djece. U odgoju najvećim dijelom učestvuju roditelji, ali neizostavan udio imaju i muallimi, učitelji, nastavnici i profesori. Njima želimo puno sabura, mudrosti i uspjeha u prenošenju znanja.

Našoj djeci, našoj mladosti, želimo mnogo motivacije za rad, koja je neophodna na putu ka uspjehu. Želimo im da odrastu u zdrave ličnosti, te da budu na ponos svojim roditeljima.

Svim polaznicima mekteba, učenicima, njihovim roditeljima, muallimima i svim prosvjetnim radnicima čestitamo i želimo sretan početak nove školske i mektebske 2020/21. godine, uz dovu Milostivom da njen kraj dočekamo u ljepšim okolnostima!