U utorak, 15. septembra 2020. godine, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstva zeničkog održan je seminar o mektebskoj pouci za glavne imame i dio muallima s područja Muftiluka zeničkog.

Seminar je održan u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera o zaštiti od korona virusa.

Na početku seminara prisutnima se obratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog, Edin ef. Kavazović koji je u svom obraćanju zaželio dobrodošlicu prisutnima i upoznao ih sa protokolom seminara.

Učesnicima seminara se obratio i Muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je istakao da imami i muallimi rade beskrajno važan posao, uz dovu Allahu dž.š. da svoju muallimsku misiju realiziraju na najbolji mogući način. Muftija Dizdarević čestitao je muallimima početak nove mektebske 2020/21. godine, u kojoj će se mektebska pouka izvoditi prema novom Nastavnom planu i programu mektebske pouke, novim Ilmihalima i novoj mektebskoj pedagoškoj dokumentaciji.

Ispred Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH obratio se Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, prenoseći selame i želje za uspješnim radom seminara od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića i direktora Uprave Ismail ef. Smajlovića, dok je izlaganja o temama „Upoznavanje sa Nastavnim planom i programom mektebske pouke i primjena istog“ i „Predstavljanje mektebske pedagoške dokumentacije“ održao doc. dr. Enes ef. Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade.

Dr. Enes ef. Svraka je kroz konkretne primjere veoma dojmljivo predstavio najvažnije pojedinosti koje se mogu prepoznati u novom nastavnom planu i programu, praveći komparaciju sa dosadašnjim planom i programom i obrazlažući razloge zbog kojih se došlo do rješenja koja su na kraju i usvojena.

Također, predstavio je i pedagošku dokumentaciju koju treba voditi svaki muallim, stavljajući akcenat na one olakšavajuće okolnosti do kojih su došli tragajući za što boljim, kvalitetnijim, i sveobuhvatnijim načinima vođenja pedagoške dokumentacije u mektebima.

Na kraju seminara predstavljena je i izložba „Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana“ čiji su autori Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić.