U srijedu 23. 11. 2022. godine, u Zenici održana je sjednica Komisije za dodjelu nagrade i priznanja ”Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević”, kojom je predsjedavao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, predsjednik Komisije.

Komisija za dodjelu nagrade i priznanja ”Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” u sastavu: hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički, prof. dr. Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, mr. Jakub-ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, hafiz mr. Enes-ef. Beganović, predsjednik Osnovnog odbora Ilmijje Zenica i Muhamed Begagić, predsjednik IO Medžlisa IZ Zenica donijela je Odluku, a na prijedlog Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, da dobitnik ovog prestižnog priznanja i nagrade bude prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme, fetva-i emin Islamske zajednice i dugogodišnji profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

prof. dr. Enes-ef. Ljevaković

Priznanje ”Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” dodjeljuje se u principu jednom godišnje, domaćim i stranim, fizičkim i pravnim licima, za doprinos u razvoju naučne misli, te za izuzetan dugoročan i kontinuiran doprinos razvoju i afirmaciji Islamske zajednice u cjelini.

Nagrada i priznanje bit će uručeni u četvrtak 8. decembra 2022. godine poslije jacije-namaza na svečanoj akademiji u Sultan-Ahmedovoj džamiji (Čaršijska) u Zenici.

Dr. Enes Ljevaković rođen je 1959. u Trepču, Općina Tešanj. Završio je osnovnu školu u Tešnju, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1979. godine. Bio je urednik Zemzema u školskoj 1978- 1979. godini. Nakon završene medrese radio je kao imam, hatib i mualim u Mrkotiću kod Tešnja tokom 1980. godine. Fakultetsko obrazovanje je stekao na Fakultetu šerijatskog prava u Rijadu. Na istom Fakultetu (Odsjek za fikh i usuli fikh) odbranio je magistarski rad u oblasti fikha. Doktorsku disertaciju pod naslovom: ,,Analogija (qijas) u teorijskopravnim djelima Mustafe Ejubovića – Šejh Juje” odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u maju 2002. godine. Tokom odbrane od agresije obavljao je dužnost vojnog imama u Operativnoj grupi 7 Jug u Tešnju. Od 1996. godine radi na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U zvanje vanrednog profesora na Katedri za fikh izabran je u maju 2007. godine. Obavljao je dužnost prodekana za finansije u periodu 2003. – 2007. godina. Rukovodilac je Katedre za fikh na Fakultetu u periodu 2004-2014. Bio je član Kolegija/Vijeća za postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka i voditelj kursa Šerijat u savremenim društvima na postdiplomskom studiju. Na Fakultetu je predavao više predmeta u oblasti šerijatskog prava. Kao spoljni saradnik predavao je Islamsko poslovno pravo na master studiju/smjer Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bio je član Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2004. u dva mandata. Obavlja dužnost fetva-emina Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2005. godine.

Član je Evro-azijskog vijeća za fetve pri Evro-azijskoj šuri i zamjenik generalnog sekretara Vijeća. Autor je i prevodilac više djela u oblasti šerijatskog prava. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara i konferencija. Učestvovao je u više stručnih programa u oblasti arapskog jezika i islamskih nauka u Egiptu, Kuvajtu i Kataru.

U aprilu 2014. godine Sabor IZ u Bosni i Hercegovini imenovao ga je za muftiju sarajevskog. Murasela mu je uručena 16. maja 2014. godine u Carevoj džamiji u Sarajevu.

U decembru 2019. godine imenovan je za Zamjenika reisu-l-uleme.

Priznanja:

– U povodu obilježavanja 40 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 2017. godine dobio je priznanje Istaknuti alumnist Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

– 2021. godine dobio je najviše priznanje Gazi Husrev-begove medrese Plaketu za poseban doprinos afirmaciji JU Gazi Husrev -begove medrese u Sarajevu.

– U povodu obilježavanja 50 godina IN Preporod 2021. godine dobio je priznanje Plaketa za značajan doprinos IN Preporod.

Gore navedeno opredijelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘’Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ dodijeli prof. dr. Enesu Ljevakoviću.