U prostorijama Gradske džamije, u subotu 18. februara 2023. godine održana je redovna sjednica Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Sjednicom Skupštine je predsjedavalo radno predsjedništvo u sastavu Sifet Mulahalilović, predsjednik, Haris Bošnjaković, zamjenik predsjednika i Belmin Šogolj, član.

Prisutnima se obratio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Zavidovići Husejn Zilkić. Predsjednik Izvršnog odbora upoznao je prisutne o radu Medžlisa u prethodnoj godini i pozvao prisutne da učestvuju u diskusijama tokom Skupštine i daju svoje konstruktivne prijedloge.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zavidovići Izet-ef. Čamdžić poselamio je prisutne i predstavio stanje vjerskog života i vjerskih aktivnosti u protekloj godini na području Medžlisa.

Sekretar Medžlisa mr. Elvir-ef. Mehić, prezentirao je godišnji izvještaj o radu administrativno-pravne službe za 2022. godinu, te predstavio planove s općim smjernicama za rad u 2023. godini. Almir Bošnjaković rukovodilac službe za ekonomsko-financijske, vakufske i poslove društvene brige Medžlisa predstavio je godišnji financijski izvještaj o radu službe za 2022. godinu, te predstavio planove s općim smjernicama za rad u 2023. godini.

O svom radu u Saboru Rijaseta islamske zajednice govorio je i sabornik hadži Nagib Mujkić.

U svom obraćanju muftija zenički zahvalio se članovima skupštine na usvajanju godišnjeg izvještaja i saglasnosti na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju, te uputio konkretne prijedloge i smjernice za unaprijeđenje rada Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Također, muftija je, između ostaloga, istakao: „Slušajući ove izvještaje mogu slobodno reći da je Islamska zajednica bitan ili najbitniji faktor na ovom području. Možemo biti krajnje sretni i ponosni na ono što smo čuli i na našu zajednicu, jer islam se ne može živjeti bez džemata, bez imstitucije. Ne može se biti potpuni vjernik bez džemata i institucije“.

„Islamska zajednica je faktor stabilnosti i kohezivni faktor u našoj zemlji. Islamska zajednica ima autoritet i stoga želim da vam se zahvalim, u ime Muftijstva i u ime Medžlisa, jer u ovim teškim vremenima osnažujete Islamsku zajednicu i jer ste pokazali našu solidarnost sa braćom i sestrama u Turskoj i Siriji. Pokazali smo svoju snagu i identičnost“ – poručio je muftija.

Na kraju Skupštine uručena su i priznanja istaknutim članovima naše zajednice Mirsadu Šehić (blagajnik džemata Borvnica) i Šemsudinu Čamdžić (muteveliji i članu džematskog odbora džemata Krčevine). Dovu na kraju proučio je glavni imam Izet-ef. Čamdžić.