U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj sinoć je u kinosali Doma kulture u Maglaju održana tribina pod nazivom “Ovisnost o psihoaktivnim supstancama – kuga savremenog doba”.

O problemu ovisnosti sa vjerskog/društvenog, medicinskog/zdravstvenog i sigurnosnog aspekta govorili su kompetentni govornici: hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević – muftija zenički, prof. dr. med. sci. Mevludin Hasanović, primarius, specijalista neuropsihijatar i dipl. kriminalist Salko Plančić – komandir Policijske stanice Maglaj.

Na samom početku kao moderator obratio se glavni imam Medžlisa IZ Maglaj mr. Nevres-ef. Hodžić koji je predstavio goste predavače i zaželio toplu dobrodošlicu.

Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama prisutnima se obratio prof. dr. med. sci. Mevludin Hasanović koji je istakao da svako od nas treba da utiče da se problem ovisnosti suzbije, te da se kroz različite institucije pokuša pomoći ljudima koji su iskušani ovim iskušenjem.

Komandir Policijske stanice Maglaj gosp. Plančić u svom obraćanju je istakao da pojava ovisnosti koja razara naše društvo veoma prisutna na našim ulicama, te da je nažalost danas veoma teško pronaći mladu osobu koja nije imala priliku da dođe u kontakt sa drogama ili osobama koji konzumiraju ovo veliko zlo.

Na kraju se obratio i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je iz svog iskustva kao saradnik u Zavodu za bolesti ovisnosti u radu sa ovisnicima zaključio da se ovaj problem može svakome desiti, da nema porodice koja ne može biti iskušana u manjoj ili većoj mjeri.

“Nema teže životne situacije za roditelja od toga da mu je dijete ovisnik. Problem ovisnosti je problem koji je dubok i težak, i veoma je važno znati da svako od nas može dati doprinos da se zlo ovisnosti umanji” – istakao je muftija Dizdarević.