“Poema o bosanskom bijelom šehidu”, umjetnički doprinos memorijalizaciji i podsjećanju na tragediju uleme koja je uz svoj narod proživljavala istu sudbinu, danas je izvedena u JU “Kulturno-sportskom centru” Zavidovići.

Događaj je održan pod pokroviteljstvom muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića, a uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona. 

– Moram kazati da sam svo vrijeme proplakivao i prisjećao se nekih ljudi, osoba, kolega koji su na ovaj ili onaj način skončavali. Prisjećao sam se tih sudbina, jer nisu žrtve samo poginuli i ubijeni imami, žrtve su svi koji su povezani s njima. Žrtve su njihovi očevi, majke, supruge djeca, a ova poema priča o tome – rekao je muftija Dizdarević.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje u Udruženju ilmijje da se trajno, na umjetnički način, obilježi uloga imama u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Messenger_creation_4162737f-f4b6-4091-a7d4-5adcaa588253.jpeg -

Premijerno je izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje.

Nakon toga, na Dan šehida izvedena je na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, dok je 15. aprila, na Dan Armije Bosne i Hercegovine, planirano izvođenje u Bihaću. 

Podsjećamo da je “Poemu o bosanskom bijelom šehidu” realizirala fantastična ekipa, čiji je rad zaslužio brojne pozitivne kritike eminentnih stručnjaka.

– Veoma sam zadovoljan zbog toga što je publika u Zavidovićma imala priliku pogledati ovu Poemu, koja se uglavnom bavi postizanjem šehadeta naših imama, njih 115 koji su utkali živote u temelje naše domovine. Sama poema, njeno gledanje i slušanje je nešto što ostavlja dubok trag na čovjeka u publici, na što je nemoguće ostati ravnodušan – rekao je glavni imam MIZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić.

Režiju je uradio Ernad Pandžić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš-Selimović, muziku Ammar Jažić, Mirza Redžepagić i Muhamed Latić.

Neki od glumaca i izvođača Poeme ove godine su Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Mustafa Isaković, Aziz Alili, Burhan Šaban, Resul Alić, Mirza Ganić, Kenan Hasić, Senida Balić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Sumeja Hrbat, Zejneb Balić, Abdullah Balić i drugi. Adaptaciju je uradio Nesib Hadžić.

(Preporod.info)