Sinoć, 29. 10. 2020. godine, poslije akšam-namaza u Vali Recep Yazicioglu džamiji u Maglaju kratkim mevludskim programom obilježen je 12. rebiul-evvel – dan rođenja Muhammeda, a.s.

Izaslanik muftije zeničkog hafiza dr. Mevludin ef. Dizdarevića na ovom programu bio je Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog, koji je prisutnima ukazao na značaj slijeđenja Muhammeda, a.s., i iskazivanja poštovanja prema njemu.

Imajući u vidu da se od početka mjeseca rebiu-l-evvela na zvaničnoj facebook-stranici Medžlisa Islamske zajednice Maglaj odvijalo takmičenje za djecu u citiranju hadisa Muhammeda, a.s., pod nazivom „Djeca vole miljenika, Muhammeda, poslanika (a.s.)“, glavni imam mr. Nevres ef. Hodžić iskoristio je ovaj program kako bi pobjednicima takmičenja, koji su odabrani glasovima (lajkovima) posjetilaca facebook-stranice Medžlisa, dodijelio obećane nagrade.

Samo takmičenje je izazvalo veliku pažnju djece – prijavilo ih se pedeset četvero (54), ali i javnosti koja je s odobravanjem bodrila takmičare. Kako bi djeca-takmičari po lijepom zapamtila ovaj rebiul-evvel, mjesec rođenja Muhammeda, a.s., Medžlis Islamske zajednice Maglaj je uz pomoć određenog broja donatora svima njima obezbijedio paketiće sa slatkišima. Iako su sva djeca pobjednici, ipak ćemo objaviti imena onih koji su osvojili najviše glasova/lajkova.

Prvo mjesto osvojio je Husić Imran iz džemata Kopice sa 3975 lajkova.
Drugo mjesto osvojio je Mujanović Demir iz džemata Kopice sa 2171 lajk.
Treće mjesto osvojila je Mustafić Mirela iz džemata Kopice sa 1828 lajkova.

Na kraju, zahvaljujemo se djeci koja su učestvovala na takmičenju, njihovim roditeljima koji su im dali dopuštenje i asistirali im, javnosti koja je pratila ovo takmičenje i bodrila takmičare, donatorima koji su svojim donacijama obezbijedili nagrade pobjednicima i paketiće sa slatkišima svim takmičarima.

S obzirom da se 29. oktobar obilježava kao Dan civilnih žrtava rata Zeničko-dobojskog kantona, prisutni na sinošnjem programu su ubijenim civilnim žrtavama, kao i svim šehidima, proučili fatihu.