Zenica, 29. 10. 2020.; U okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, rođenja poslanika Muhammeda a.s., Muftijstvo zeničko – Odjel za brak i porodicu objavilo je javni poziv za dostavljanje literarnih radova na temu: „Poslanikova porodica kao model življenja“. Pravo učešća imali su učenici osnovnih škola od 6. do 9. razreda, a dostavljanjem svojih radova učešće je uzelo oko četrdeset učenika.

Komisija Muftijstva zeničkog izabrala je najuspješnije radove, a prvo mjesto osvojila je Nudžejma Skomorac, iz Zenice. Drugo mjesto pripalo je Asji Delić iz Zenice, a treće Zerini Zambaković iz Zavidovića.

Zvaničan prijem za autorice pobjedničkih radova i uručenje nagrada bit će organiziran u Muftijstvu zeničkom u dogovoru sa autoricama.

Koristimo priliku da se zahvalimo svim učesnicima javnog poziva za dostavljanje literarnih radova na temu: „Poslanikova porodica kao model življenja“ na učešću.

Pobjednički rad Nudžejme Skomorac možete pročitati u nastavku:

„POSLANIKOVA PORODICA KAO MODEL ŽIVLJENJA

 Uzvišeni Allah kaže: ‘Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor’.

Zaista cijeli Poslanikov život bio je oličenje Kur'ana. Sve što je Kur'an naređivao on je to činio, a klonio se onoga što je Kur'an zabranjivao. Najveći uzor u očima djeteta su njegovi roditelji. Tako je Poslanik svoju djecu odgajao po propisima Kur'ana, sa puno ljubavi. Djeca su nastojala slijediti očev primjer. Njegova kćerka Fatima je posebno bila vezana uz oca. Još kao mala stajala je u njegovu odbranu kada su ga nevjernici napadali. Većina djece bi se uplašila i pobjegla, ali njena ljubav prema ocu bila je jača od straha. Jedan od njenih nadimaka bio je “Ummu ebiha“ ili Majka svoga oca. Ona je taj nadimak dobila zbog toga što je poput majke brinula o svom ocu. Jedna mala djevojčica u najtežim trenucima pomagala je najvećem čovjeku – Božijem Poslaniku. Hazreti Fatima bila je ponosna na svog oca.

I ja sam ponosna na svoga babu. U odbrani naše domovine moj babo je izgubio nogu. Trudim se da mu pomognem što više mogu u svakodnevnim poslovima. Ponekad ,kada mislim da zbog svojih obaveza neću stići pomoći roditeljima, sjetim se hazreti Fatime i njene požrtvovanosti i onda dobijem posebnu volju i snagu da sve stignem. Znam da nam roditelji pružaju najbolje što mogu i da je njihova ljubav bezuvjetna, zato želim da im tu ljubav uzvratim onako kako to samo djeca znaju.

Fatima je vodila jednostavan i skroman život, a ipak je uvijek pomagala siromašne. Ovakav način života naučila je od oca. Zbog svih dobrih osobina koje su je krasile, Božiji Poslanik je prema njoj iskazivao posebno poštovanje. Bila je njegova radost i sjaj u oku. Kada bi Fatima došla kod Poslanika, on bi ustao i krenuo joj u susret. Poljubio bi je, uhvatio za ruku i postavio da sjedne na njegovo mjesto. To je stepen hazreti Fatime.

Sve kćerke bi trebale slijediti put hazreti Fatime, a Muhammed a.s. mora biti uzor svim roditeljima u odgoju njihove djece, kako bi Allah dž.š.bio zadovoljan njima.„