U subotu, 06. jula 2024. godine, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević prisustvovao je mevludskoj svečanosti povodom Nove hidžretske godine i 100 godina postojanja džamije u Gornjoj Kosovi, Medžlis Islamske zajednice Maglaj.

Džamija u Gornjoj Kosovi sagrađena je davne 1924. godine i spada u jednu od najstarijih okolnih seoskih džamija.

Dobrodošlicu i zahvalu za prisustvo izrazio je džematski imam Ramo-ef. Halilović koji je u svom obraćanju kazao nešto više o historijatu džamije u Gornjoj Kosovi. Zatim se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, mr. Nevres-ef. Hodžić koji je čestitao Novu hidžretsku godinu, te se zahvalio džematskom odboru na lijepoj organizaciji ovog posebnog programa povodom 100 godišnjice.

Poseban gost predavač bio je Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH dr. Ahmed-ef. Purdić koji je govoreći o hidžri istakao da su pored Muhammeda, a.s. i njegovih sljedbenika, i drugi poslanici i narodi imali svoje hidžre.

– Danas je trend neke druge hidžre, one iz ekonomskih razloga, ali poruka svima onima koji su učinili bilo ovu ili onu hidžru jeste da gdje god muhadžir dođe, mora i treba biti musliman. Bez obzira u kakvoj sredini živjeli, uvijek ostaje vjera, visoki moral i primjena islamskih principa – kazao je dr. Purdić.

Na kraju se obratio muftija zenički koji je govorio o značaju džamija, ističući da su džamije naši orijentiri koji nam pokazuju kako da sačuvamo ono što je najvažnije, a to je islam u našim srcima.

Učenjem Kur'ana i prelijepim ilahijama prisutne je počastio kurra hafiz Aziz Alili, uz pratnju hora imama Medžlisa Islamske zajednice Maglaj.

Nakon programa uručene su i zahvalnice članovima džematskog odbora. Ovom prilikom uručena je poklon Umra dugogodišnjem muteveliji Muhamedu Spahiću koji je u džematskom odboru kao član bio 34 godine, a kao mutevelija punih 18 godina.