U srijedu 10. jula 2024. godine, muftiju zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića posjetio je redovni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici hafiz prof. dr. Safvet Halilović.

Profesor Halilović zahvalio se muftiji zeničkom na prijemu, te mu uručio prvi cjeloviti Tefsir Kur'ana na bosanskom jeziku čiji je autor upravo profesor Halilović.

Muftija Dizdarević zahvalio se profesoru Haliloviću na posjeti i na poklonu ovog vrlo vrijednog djela.

Tefsir Kur'ana koji je napisao hafiz prof. dr. Safvet Halilović prvi je cjeloviti tefsir na bosanskom jeziku napisan od strane bosanskohercegovačkog mufessira. Na Tefsiru je profesor Halilović permanentno radio 11 godina a za njegovo pisanje se pripremao 30 godina. Tokom pisanja ovog djela je konsultovan veliki broj savremenih islamskih učenjaka, te je analizirano mnogo klasične i savremene literature, na arapskom i drugim jezicima. Tefsir je objavljen u četiri toma, na više od 2.200 stranica.

Inače, profesor je Tefsira i Kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, te član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars). Studirao je na poznatom islamskom univerzitetu Al-Azhar u Kairu, gdje je diplomirao (1992.), završio postdiplomske studije i magistrirao (1997.) te doktorirao na Odsjeku za tefsir i kur'anske nauke (2001. godine). Kao gostujući profesor predavao je na postdiplomskim studijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Teološkog fakulteta (Ilahiyat Fakültesi) Istanbulskog univeziteta.

Autor je mnogobrojnih knjiga i naučnih radova, a knjige profesora Halilovića su prevedene na nekoliko značajnih svjetskih jezika.