Naučna konferencija “140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića” je održana u subotu, 19. novembra 2022. godine, u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Konferencija je održana u organizaciji Muftijstva zeničkog, Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici a na temelju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti. Muhamed Seid Serdarević, spada u prvu kategoriju ovog programa zajedno sa ličnostima koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici u Bosni i Hercegovini u cjelini kao i ličnosti kod kojih je doprinos bio integralnog karaktera.

Naučnu konferenciju je otvorio muftija zenički hafiz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarevića koji je poručio da je Serdarević jedna od naših blistavih zvijezdi, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u intelektualnoj historiji i kulturnoj historiji Zenice i Bosne i Hercegovine. “Priča o Serdareviću i drugim velikanima nam je važna zbog budućnosti, ne zbog sadašnjosti ili prošlosti” – poručio je muftija Dizdarević.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević

Izlagači na ovoj konferenciji su bili muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, muftija tuzlanski dr. Vahid Fazlović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, dekan IPF u Zenici prof. dr. Muharem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić, prof. dr. Nusret Isanović, hafiz dr. Elvir Duranović, dr. Edin Veladžić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, dr. Ahmed Purdić, mr. Sumedin Kobilica i mr. Ilma Delić. Moderatori panel diskusija bili su: glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, doc. dr. Nihad Čamdžić i doc. dr. Muamer Neimarlija.

Naučna konferencija “140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića” centralna je manifestacija institucionalnog obilježavanja godišnjice rođenja ove istaknute ličnosti, koju organiziraju Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Obilježavanje će biti završeno 8. decembra svečanom akademijom u Sultan Ahmedovoj džamiji učenjem hatma-dove, a isti dan će biti dodijeljeno i Priznanje “Muhamed Seid Serdarević” za 2022. godinu.