Živimo vrijeme puno izazova i oni koji donose odluke moraju voditi računa o posljedicama koje će nastupiti, poručio je danas u Tešnju reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

 – Puno je izazova ispred našeg naroda i naše zajednice i ovo je vrijeme vjerovatno novih važnih odluka za naš narod. Ispred nas je postavljeno šahovsko polje, morat ćemo dati odgovore na izazove koji su ispred nas – kazao je reisul-ulema na mevludu upriličenom povodom obilježavanja 12. godišnjice otvaranja džamije u tešanjskom džematu Vukovo.

Ocijenio je kako su danas Bošnjaci puno snažniji u materijalnom smislu nego što su to ranije bili, ali da njihova razjedinjenost utiče i na njihovu duhovnu snagu.

– Molim Dragog Boga da ojača naš duh. Kad smo duhom bili snažni, mogli smo izdržati i najgori pritisak koji je išao prema narodu, zločine koje su činili prema nama, u teškim prilikama smo se oduprli i spasili zemlju. Moramo okrenuli lica jedni prema drugima, nemojte da okrećemo leđa jedni prema drugima. Možemo imati različita mišljenja oko stvari, ali ne i oko ciljeva. Ciljevi nam moraju biti zajednički, moramo kao narod dati odgovore na izazove koji su ispred nas i zajednički se boriti – poručio je reisul-ulema Kavazović. 

Danas je u ovom džematu proučena i dova na parceli na kojoj će biti izgrađena vakufska kuća. Vakifima koji su izdvojili sredstva za kupovinu ovog zemljišta uručene su vakufname, a riječ je o Sulejmanu i Azri Hrvić, koji su uvakufili 220.000 KM, te Rusmiru i Mirsadi Hrvić, koji su izdvojili 30.000 KM.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević podsjetio je kako je Tešanj u svijetu poznat po mnogo čemu, a ponajviše po vakifima, zbog čega je zahvalio glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj Fuad-ef. Omerbašiću na radu i djelovanju.  

Između ostalog, muftija Dizdarević je prisutnim poručio da muslimanima u ovom vremenu treba osjećaj nade i povjerenja, ali i neko ko će stati ispred njih, čije će povjerenje imati, kako bi u budućnost kročili čvršćim i stabilnijim nogama.

S obzirom da su ovo dani obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, muftija je podsjetio i na obavezu da govorimo o Srebrenici, koja treba biti lekcija svima. 

 – Prije 30 godina ovaj narod se borio za vlastiti opstanak i preživljavanje, dogodio se genocid u Srebrenici. Za koji dan ćemo imati još jednu dženazu, još 30 naših muslimana stavit ćemo u zemlju. Danas hvala Allahu, dž.š., muslimani, Bošnjaci uvakufljavaju velika sredstva, zapošljavaju ljude, kupuju firme. Ovom današnjom manifestacijom pričamo prelijepu priču o uspjehu ovog napaćenog naroda, koji je stiješnjen između dva velikonacionalna projekta, i uprkos svemu tome, uspijeva da opstane, preživi i gradi dalje. S time se možemo ponositi, kao i sa Islamskom zajednicom koja je temeljna institucija Bošnjaka i posljednja brana mnogim projektima koji ne žele dobro ovom narodu i ovoj državi, a na čelu te institucije je naš reisul-ulema Kavazović – istakao je muftija.

Prije mevludske svečanosti u Vukovu u prostorijama Medžlisa Tešanj održan je sastanak s Izvršnim odborom (IO) ovog medžlisa, tokom kojeg je reisul-ulema podsjetio kako Islamska zajednica ima ustavnu obavezu da predstavlja muslimane i organizira ih u državama u kojima djeluje.

– Samo kao organizirana zajednica možemo razvijati naš vjerski identitet kojem je zajednica kao takva i okrenuta – kazao je reisul-ulema Kavazović, dodavši da je za Zajednicu najvažnije funkcionisanje džemata.  

Naveo je da se kroz obrazovanje, mekteb, čuva najširi identitet muslimana, te istakao da Islamska zajednica u BiH u mektebima ima 100.000 djece s kojima se radi.  

– To je neka naša garancija da možemo, ako Bog da, očuvati ovo što mi jesmo – kazao je reisul-ulema.

Ovom prilikom je istakao i da je Medžlis Tešanj jedan od najsnažnijih džemata i u vjerskom smislu, ali i u materijalnom podupiranju Zajednice i očuvanju džemata u RS.

Muftija zenički  jeovom prilikom ukazao je na obavezu da se osnažuju one institucije koje su presudne za biološki opstanak i religijski i duhovni identitet Bošnjaka, podsjećajući kako o tome Islamska zajednica istrajno brine već stoljećima.

Tokom današnjeg sastanka Fuad-ef. Omerbašiću uručen je i dekret o imenovanje za glavnog imama MIZ Tešanj.

(Tekst: Preporod.info / Foto: H. P.)